MC denuncia que un 20% de la plantilla mèdica dels hospitals de l’ICS té condicions laborals precàries

Metges de Catalunya (MC) denuncia que un 20,3% dels facultatius dels hospitals públics de l’Institut Català de la Salut (ICS) –636 metges eventuals i interins sense jornada completa– “està en situació de precarietat laboral, amb sous nets de 1.500 euros o menys i contractes laborals inestables”, mentre que només un 66,5% (2.079 metges) tenen un contracte fix. El 13,2% restant (411 metges) són interins amb jornada completa.

Segons dades recollides pel sindicat, dels 636 metges en precari repartits pels hospitals de Bellvitge, Vall d’Hebron, Germans Trias i Pujol, Doctor Josep Trueta, Arnau de Vilanova, Joan XXII, Verge de la Cinta i Viladecans, 392 podrien veure com l’ICS els rebaixa el seu salari un 33% (al voltant de 500 euros mensuals) a partir del proper 1 de juliol, com a conseqüència de la retallada addicional de l’1% que el Govern vol imposar a Salut, per eixugar el dèficit de 70 milions d’euros generat pel sistema l’any passat, segons informacions de què disposa MC.

Aquesta nova tisorada salarial comportaria a la pràctica sous de 1.000 euros mensuals per a aquests 392 professionals, “la majoria dels quals tenen contractes laborals eventuals que es renoven mes a mes, amb acomiadats temporals durant els mesos d’estiu”.  

En aquest sentit, MC acusa l’ICS d’incórrer en “frau de llei”, ja que la concatenació de contractes eventuals “és contrària a la legalitat”. El sindicat assenyala que l’Estatut marc del personal estatutari dels serveis de salut estableix que la contractació eventual és una excepció pensada per a casos concrets i puntuals, “mentre que l’ICS converteix el personal eventual en plantilla estructural, petrificant la precarització d’aquests metges”.    

Per tot això, la vicepresidenta i delegada del sindicat a l’Hospital de Bellvitge, Teresa Fuentelsaz, acompanyada per una vintena de delegats de MC als diferents hospitals de l’ICS, ha presentat aquest dimarts un escrit al director gerent de l’empresa pública, Pere Soley, en què l’organització demana estabilitzar la plantilla de metges per mitjà de la convocatòria de les places que estan cobertes per personal interí i eventual, d’acord amb la normativa vigent i amb l’objectiu de “garantir un servei públic de salut adequat”.