Metges de Catalunya (MC) ha assistit a la primera reunió plenària del Pacte Nacional de Salut que s’ha celebrat a l’Espai Bital de L’Hospitalet de Llobregat. El sindicat forma part del col·lectiu de 44 entitats, organitzacions, agents socials i grups parlamentaris que tenen per objectiu definir les bases d’un nou model sanitari català que faci front als reptes de salut, demogràfics, d’organització i sostenibilitat del sistema del present i del futur. La proposta de pacte per consensuar els canvis estructurals que necessita la sanitat pública la va fer el conseller de Salut, Manel Balcells, en una intervenció al Parlament el 25 de gener passat, primer dia de la vaga de facultatius convocada per MC en què més de 10.000 professionals mèdics es van manifestar pels carrers de Barcelona per exigir millores laborals i retributives.
El president de MC, Jordi Cruz, ha representat l’organització i ha obert el torn de paraules remarcant que els professionals "treballarem i contribuirem a la transformació i millora del model per reforçar l’accessibilitat, l’equitat, la qualitat i la seguretat del sistema", però, alhora, s’ha adreçat als representants dels grups parlamentaris presents a la sessió plenària per recordar-los que "el Pacte Nacional de Salut l’han de fer els responsables polítics, se l’han de creure i l’han de respectar".
En aquest sentit, ha reclamat que, sigui quin sigui el partit o partits que ostentin el Govern, "es respecti el model sanitari pactat per tots els actors del sector". Això implica que, quan es produeix un canvi de govern, "les estructures de gestió es mantinguin i només canviïn els càrrecs polítics".
El calendari del Pacte Nacional de Salut preveu quatre fases de desenvolupament que inclouen debats, entrevistes, l’elaboració d’un document de bases i un procés de participació que hauria de culminar la primavera que ve per presentar el gran pacte al juny de 2024.