MC exigeix a l’ICS que compensi el sobreesforç “descomunal” dels metges per sostenir una sanitat noquejada

Metges de Catalunya (MC) acusa l’Institut Català de la Salut (ICS) de recolzar-se en el sacrifici i la professionalitat dels facultatius i dels treballadors de la salut en general per mantenir un sistema sanitari noquejat per les retallades, i demana a l’Administració que compensi d’“una vegada per totes” el sobreesforç que fan els professionals, gràcies al qual, per exemple, els centres sanitaris públics han pogut incrementar la seva activitat assistencial el 2017 respecte a l’any anterior, segons les dades publicades aquest dilluns per la mateixa empresa.

L’informe de l’ICS reflecteix un augment d’un 6,8% de les intervencions quirúrgiques i d’un 20% de la telemedicina a les consultes externes. A més, els vuit hospitals públics han fet un 4,2% més d’altes, que han passat de les més de 205.000 de 2016 a les més de 214.000 de 2017. Aquesta pujada s’ha degut, sobretot, a l’increment en un 12% de les altes de cirurgia major ambulatòria.

En el primer nivell assistencial, els equips d’atenció primària (EAP) han fet, segons l’ICS, més de 43,5 milions de visites durant el 2017, un 0,3% més que l’any anterior. Les consultes que més han crescut són les no presencials, amb un increment del 9,1%, passant de 2,9 a gairebé 3,2 milions.

“Aquestes dades són fruit només del sobreesforç dels professionals que hi han posat el coll, perquè l’Administració ha estat incapaç de destinar els mitjans necessaris per revertir les retallades”, afirma el secretari general de MC, Josep Maria Puig, que destaca que, amb la mateixa plantilla o fins i tot amb menys –l’atenció primària ha perdut 870 facultatius en els darrers set anys–, s’ha fet més feina. “No és veritat que l’ICS hagi incrementat el nombre de metges, només ha aplantillat el personal eventual”, puntualitza.

Amb tot plegat, Puig adverteix l’Administració que no n’hi ha prou amb “copets” a l’esquena: “Necessitem que se’ns recompensi pel treball descomunal que estem fent, perquè, sense compensació, l’esforç acabarà cessant i les conseqüències de la tisorada seran encara pitjors per als pacients”.