MC facilita als facultatius de primària la interposició d’una demanda per la sobrecàrrega laboral sostinguda

Agenda AP

Responent a les peticions del personal facultatiu d’atenció primària, sobrepassat per la pressió assistencial, Metges de Catalunya (MC), a través dels seus serveis jurídics, facilita als professionals d’aquest àmbit que així ho desitgin l’assessorament i acompanyament necessari per a la interposició d’una demanda individual contra la sobrecàrrega sostinguda de les agendes de treball. Davant la realitat que el nombre de visites diàries supera de manera àmpliament majoritària el pacte assolit entre MC i I’Institut Català de la Salut (ICS) a l’acord de sortida de novembre de 2018, el sindicat acompanyarà els professionals mèdics que vulguin denunciar aquesta situació, que no només suposa una vulneració del pacte, sinó també de la normativa de prevenció de riscos laborals.

En aquest sentit, MC recorda que, malgrat els requeriments constants de l’organització, incloent diverses denúncies a Inspecció de Treball, l’ICS no ha dut a terme cap actuació per fer assumibles les agendes assistencials, respectant els paràmetres de qualitat i seguretat establerts a l’acord de 2018. Així, en molts casos, les mitjanes de 40, 50 o 60 visites s’han normalitzat al dia a dia, i això és un risc per a la salut dels facultatius i les facultatives.

Per aquest motiu, qui es trobi en aquesta situació podrà presentar una demanda judicial per reclamar que es posi fi a la seva sobrecàrrega i, també, el rescabalament, a través d’una indemnització, dels danys i perjudicis ocasionats per l’excés de feina continuat que ja ha patit.

Qui pot reclamar
Els professionals de medicina familiar i comunitària, els pediatres, odontòlegs i ginecòlegs dels centres d’atenció primària de l’ICS amb una agenda de treball que superi de manera regular el límit de visites diàries fixat per l’acord de sortida de vaga de MC. 
A més, els professionals que voluntàriament amplien la seva jornada laboral, amb doblatges voluntaris a contra torn per cobrir incidències i ajudar a esponjar el sistema, també poden presentar la reclamació si la quantitat de visites realitzades en aquestes jornades excedeix igualment els paràmetres establerts pel pacte del sindicat.

Què es reclamarà
El gabinet jurídic reclamarà el cessament immediat de la sobrecàrrega de les agendes dels demandants, així com una compensació econòmica per la pressió constant que pateixen els afectats, que vulnera el seu dret a la salut i a la integritat física.

Com fer la reclamació
Les persones interessades a presentar aquesta demanda han d’enviar un correu electrònic a sobrecarrega@metgesdecatalunya.cat, indicant la seva especialitat (medicina de família, pediatria, odontologia, ginecologia) i centre de treball.