MC guanya la primera demanda que condemna les empreses a pagar interessos pels endarreriments en la nòmina de vacances

Sant Joan de Déu Sant Boi

Metges de Catalunya (MC) ha guanyat la demanda de conflicte col·lectiu interposada contra el Parc Sanitari Sant Joan de Déu de Sant Boi de Llobregat per l’impagament dels complements retributius que perceben habitualment els facultatius i que no s’inclouen en la nòmina dels períodes vacances. El Jutjat Social número 3 de Barcelona ha condemnat l’empresa a abonar al personal facultatiu la seva retribució normal o mitjana en les nòmines en què es computin les vacances, això inclou el complement d’atenció continuada, les guàrdies i els plusos de dissabte, diumenge i festius. A més, el tribunal dictamina que les persones afectades han de percebre també el 10% d’interessos per mora, a comptar des de l’any 2015.

El jutjat fonamenta la seva decisió en la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), de febrer de 2017, que va definir que les empreses sanitàries han de satisfer en la retribució de les vacances el complement d’atenció continuada, la mitjana de les guàrdies, tant de presència física com de localització, i el complement de dissabte, diumenges i festius perquè formen part de la retribució habitual o mitjana dels treballadors. El juliol de l’any passat, el Tribunal Suprem va confirmar la sentència del TSJC.

Tot i que la sentència es pot recórrer davant la Sala Social del TSJC, el sindicat mèdic espera que, tant el Parc Sanitari Sant Joan de Déu com la resta d’entitats de la xarxa concertada, així com les seves associacions patronals, comprenguin que dilatar l’abonament de les quantitats degudes “únicament comportarà un increment dels imports globals i dels interessos generats”. Així, MC insta les empreses a actuar "amb sentit comú" i a no seguir destinant recursos a una estratègia jurídica que es troba "en un carreró sense sortida".