MC i la resta dels sindicats de l’Hospital de l’Esperit Sant forcen la direcció a solucionar la sobrecàrrega de treball dels professionals

El comitè d’empresa de la Fundació Hospital de l’Esperit Sant (FHES) de Santa Coloma de Gramenet (Barcelona), presidit per Metges de Catalunya (MC), ha desconvocat aquest dimarts la vaga prevista per als dies 22 i 23 de setembre, i 6 i 7 d’octubre per exigir, entre altres demandes, una solució a la sobrecàrrega de treball que pateixen els professionals.

Els sindicats i la direcció del centre han signat un acord de sortida de vaga en el procés de mediació del Departament de Treball, mitjançant el qual l’entitat sanitària assumeix el compromís de crear una comissió executiva que analitzi, des d’ara i fins a finals d’any, les càrregues laborals en l’àmbit facultatiu i consensuï fórmules per mitigar l’excés d’activitat assignat a la plantilla mèdica. Les actuacions acordades s’hauran d’implantar a partir de gener de 2022.

L’hospital es compromet també a promoure un estudi de la gestió dels temps de les agendes de les consultes, que haurà d’incloure iniciatives d’autogestió, i a mantenir les dotacions estructurals de facultatius en tots els serveis, “sense recórrer a fórmules no homologables” com la utilització dels metges interns residents (MIR) com a mà d’obra barata per cobrir el dèficit de recursos humans, tal com reclamaven les organitzacions sindicals.

L’acord de sortida de vaga recull, a més, la normalització de l’atenció obstètrica a l’hospital que “retornarà a l’escenari prepandèmic en dotació de professionals i infraestructures”, després que el comitè d’empresa denunciés la reducció de l’activitat d’aquest servei i el perill que això comportava per a una assistència adequada i de qualitat a les puèrperes i als nounats.

D’altra banda, la direcció del centre garanteix la millora de les condicions de seguretat i salut laboral de la plantilla, amb especial èmfasi en l’àrea de les consultes externes, i la creació d’una nou òrgan de junta facultativa, reivindicat pels metges i les metgesses, que permeti dissenyar una planificació executiva de tots els serveis hospitalaris.

Finalment, també accepta abonar, sense més demora, els complements per festius i guàrdies, tant de presència física com de localització, en les nòmines de vacances, complint així la sentència del Tribunal Suprem que va donar la raó a MC.

Treva
Amb tot, el sindicat mèdic adverteix l’hospital que, si a finals d’any no hi ha una solució real per posar fi a la sobrecàrrega de treball que suporta la plantilla des de fa temps, el personal sanitari tornarà a convocar mobilitzacions en defensa de la dignificació professional i la qualitat assistencial.