MC i la resta dels sindicats de l’Hospital d’Olot es rebel·len i exigeixen posar límits a la precarietat laboral i assistencial

Treballadors i treballadores de l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa, convocats per Metges de Catalunya (MC) i la resta dels sindicats del comitè d’empresa, s’han concentrat aquest dimecres a les portes del centre per denunciar la “situació insostenible” en què treballen i exigir a la direcció que posi límits a la falta de professionals i a l’empitjorament de les condicions laborals.

“Des de la pandèmia s’ha evidenciat i agreujat més la manca de personal, tant assistencial com no assistencial”, han assegurat les organitzacions sindicals, que han advertit, en un manifest conjunt, que la plantilla està “cansada i desmotivada”. El motiu és evident: fer front a altes càrregues de treball produeix patiment físic i emocional, i aquest es tradueix en una pèrdua de salut.  

Han afirmat que cada vegada hi ha més baixes laborals entre el personal, ja que es treballa amb “neguit”, i, fins i tot, han explicat que una part dels professionals han començat a buscar feina en altres centres sanitaris amb millors condicions laborals i assistencials. “No podem garantir una bona assistència i això pot afectar la seguretat dels pacients”, han lamentat. 

Aquesta falta alarmant de personal està comportant el tancament de llits, l’anul·lació d’intervencions quirúrgiques programades i la saturació del Servei d’Urgències, segons han apuntat. “Fins ara hem trobat indiferència per part dels nostre superiors a tota aquesta situació”, han assenyalat. Així, els representants laborals han demanat a l’empresa més empatia i que escolti el crit desesperat dels treballadors i treballadores. “SOS” es podia llegir en una de les pancartes a la concentració.

En síntesi, els sindicats han reclamat una previsió de la plantilla “adequada” a les necessitats reals de cada servei; més inversió en personal per posar fi a la precarietat; que no es tanquin llits ni s’anul·lin intervencions programades i un tracte “digne i humà”. 

DPO
A banda d’això, han denunciat que les retribucions del personal no poden dependre de les despeses de manteniment de l’hospital, atès que la direcció ha decidit retallar la retribució variable en funció del compliment d’objectius –coneguda com a DPO– per l’augment dels costos energètics.

En un principi, està previst que les concentracions de protesta es repeteixin cada dimecres d’aquest novembre, tot i que les organitzacions sindicals no descarten ampliar-les si el centre no atén les seves reivindicacions.