MC i les organitzacions del SISCAT demanen al Govern la consolidació dels fons COVID i el finançament necessari per recuperar el sistema

Reunió amb el president Pere Aragonès

Metges de Catalunya (MC), CCOO, UGT i el Sindicat d’Infermeria (SATSE), i les patronals Unió Catalana d’Hospitals (UCH), Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) i Associació Catalana d’Entitats de Salut (ACES), entitats que representen el 65% de la sanitat pública catalana i més de 70.000 professionals, s’han reunit aquest dimarts amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon i el secretari  general del Departament d'Economia i Hisenda, Jordi Cabrafiga. La trobada s’ha produït després de la carta que les mateixes organitzacions van adreçar al cap de l’executiu en què mostraven la seva preocupació per la manca de recursos en l’àmbit sanitari.

A la reunió, els representants del sector han traslladat als dirigents del Govern la necessitat “urgent” que es consolidin al pressupost de Salut els fons addicionals aportats per l’Estat durant la pandèmia i que es garanteixin els recursos que han de permetre la restitució de l’accés al sistema i la millora de les condicions laborals i retributives dels professionals.

En un comunicat conjunt, les entitats han fet palès que l’increment del finançament sanitari és imprescindible perquè el sistema sigui accessible i de qualitat, “per recuperar la seva capacitat diagnòstica i de tractament, a fi de no agreujar les desigualtats als col·lectius més vulnerables”. Així mateix, els recursos han de permetre la millora “inajornable” de les condicions laborals i retributives dels professionals i l’estabilització de les plantilles per “garantir la pau social del sector en un moment especialment crític”.

Sortir del pou
MC ha expressat al president Aragonès que és “imperiós” que el Govern faci tots els esforços per “treure la sanitat del pou” després dels anys de retallades i la pandèmia. El president del sindicat, Jordi Cruz, ha manifestat que, sense més recursos, el sector “no pot arribar a acords”, en referència als processos de negociació de condicionals laborals oberts tant a l’àmbit de l’ICS com a la xarxa concertada.

Cruz ha remarcat que el pressupost de Salut és “del tot insuficient” i que l’executat serà entre 1.500 i 2.000 milions més, “com sap tothom”. Per aquest motiu, el Govern ha d’incrementar el marge de despesa en Salut fins arribar al sostre de l’objectiu de dèficit. “Hem de poder captar i fidelitzar professionals”, ha assenyalat el responsable sindical.

El president de la Generalitat ha assegurat que la despesa de personal està assegurada i que s’esgotaran el recursos disponibles fins al sostre de dèficit. Responent a la demanda de les entitats, Aragonès s’ha compromès a bregar amb l’Estat per aconseguir els fons extraordinaris que es van aportar des del govern central per a la gestió de la pandèmia.