MC, indignat amb l’ICS per la imposició d’unes DPO “inassolibles i allunyades del context pandèmic”

Metges de Catalunya (MC) traslladarà a l’Institut Català de la Salut (ICS) la seva indignació més absoluta per la imposició al personal mèdic de l’atenció primària d’uns objectius “irreals, inassolibles i inadmissibles” vinculats al complement de productivitat variable –conegut com a DPO– per a aquest 2021.

El sindicat ha pogut saber que gerents territorials de l’ICS i directors del primer nivell assistencial estan comunicant a les plantilles la decisió de l’empresa de recuperar els objectius previs a la pandèmia de la COVID-19, ja que, segons afirmen, la situació sanitària tendeix a la “normalitat”. Així, l’empresa vol arraconar les DPO de 2020, relacionades exclusivament amb l’atenció de l’emergència sanitària, i proposa tornar a avaluar aspectes pretèrits com l’accessibilitat al sistema, la continuïtat assistencial, la longitudinalitat de la relació metge-pacient i la despesa en farmàcia.

MC considera que aquests objectius estan “desfasats i allunyats del context pandèmic”, ja que dissortadament no es pot parlar encara d’una “normalitat” en l’assistència per als propers mesos. L’organització argumenta que el baix percentatge de població vacunada contra el coronavirus, la sobresaturació desmesurada de les consultes i la xifra considerable de pacients –molts amb malalties cròniques– que esperen ser atesos de forma òptima fan inviable la recuperació d’uns estàndards mínims de qualitat assistencial per poder acceptar la implantació de les DPO prepandèmia. 

En conseqüència, reprova la determinació de l’ICS d’imposar uns objectius que persegueixen fonamentalment l’estalvi econòmic, atès que el seu assoliment per part del personal facultatiu serà inabastable, donada la fràgil situació de la xarxa de salut, i, per tant, la seva retribució serà molt limitada. 

A més, afegeix que un 40% d’aquests indicadors avaluables estan relacionats específicament amb el contracte de gestió de cada equip d’atenció primària (EAP) i la seva sostenibilitat. “No acceptarem que les autoritats sanitàries carreguin de nou l’estabilitat econòmica del sistema sobre les espatlles dels professionals –assenyala el sindicat–, sobretot quan hi ha una infradotació evident tant a nivell pressupostari com de recursos humans”. En aquest sentit, recorda que Catalunya encara està molt lluny de destinar un 25% del seu pressupost de Salut a l’atenció primària, com reclama l’Organització Mundial de la Salut (OMS), per poder posar fi a la precarietat laboral i al col·lapse que pateix. Les xifres actuals giren al voltant del 16%.

Segons MC, tot plegat demostra el “desconeixement absolut” per part dels gerents i directors de l’ICS de la nefasta situació que viu el primer nivell assistencial, i del sobreesforç descomunal que estan fent els seus professionals per evitar l’esfondrament total del sistema.