MC insisteix: "La pediatria es troba a terra de ningú"

Pediatria CST

Una vegada més, Metges de Catalunya (MC) fa un crit d’alerta sobre la situació de l’atenció pediàtrica als centres de salut catalans. Coincidint amb el Dia de la Pediatria, que aquest any se celebra el 8 d’octubre, el sindicat mèdic denúncia que els problemes que afecten l’especialitat "segueixen sense redreçar-se i es troben a terra de ningú". Ana Roca, pediatra, vicepresidenta de MC i portaveu de l’Agrupació de Pediatres del sindicat avisa que, si no s’activa “de manera immediata” un pla específic per a la millora de la pediatria d’atenció primària, la presència d’aquests especialistes als CAP serà "residual".

En aquest sentit, la situació es veu agreujada per la jubilació prevista de 128 pediatres en els propers cinc anys, segons les dades del Pla d’Ordenació de Recursos Humans (PORH) de l’Institut Català de la Salut (ICS), als quals s’hi han d’afegir una trentena més de professionals de la xarxa concertada. "Són uns 150 pediatres que, hores d’ara, no hi ha indici que es puguin substituir. És una autèntica bomba de rellotgeria per al nostre model d’atenció pediàtrica", remarca la responsable sindical. 

Davant l’escassetat d’especialistes, Salut pretén que professionals d’infermeria assumeixin pràcticament totes les visites que correspondrien als pediatres dins del Protocol d'Infància amb Salut. "Són visites de diagnòstic patològic i aquests professionals no tenen les competències suficients per fer-les", explica.

L'Associació Espanyola de Pediatria (AEP) coincideix en els mals presagis i ha alertat que al voltant de dos milions de nens i adolescents de l’Estat no són atesos per pediatres, ja que no hi ha prou especialistes en salut infantil, sobretots als centres d’atenció primària. Al seu lloc, són els metges de família, majoritàriament, els que atenen la demanda assistencial dels infants. Segons les dades de la societat científica, a Catalunya el 30% dels menors no reben atenció per part d’un professional de pediatria.

La desigualtat també es fa extensiva al territori. Les grans ciutats i àrees metropolitanes tenen un dèficit de pediatres inferior, mentre que les poblacions d’interior i les àrees rurals tenen moltes dificultats a l’hora d’aconseguir especialistes per als seus centres. 

Problemes coneguts, solucions pendents
Com ha denunciat en reiterades ocasions, MC apunta a la sobrecàrrega assistencial,  la precarietat de les condicions laborals i retributives, les traves per a la conciliació, amb horaris "impossibles", i les escasses oportunitats de desenvolupament professional per explicar el poc interès que suscita l’exercici de la pediatria al primer nivell assistencial. "Ho manifesten els mateixos pediatres i ho recullen les dades de diferents enquestes, els serveis pediàtrics d’atenció primària no són atractius ni motivadors", assegura Ana Roca.

Així, segons una enquesta realitzada pel sindicat a principis de 2022 a 377 pediatres, el 51% del personal facultatiu de pediatria d’atenció primària s’ha plantejat abandonar el seu lloc de treball o canviar d’àmbit assistencial. “Les dificultats per cobrir les vacants són extremes. No se substitueixen les baixes ni les absències i tot això no fa més que sobrecarregar els pediatres que encara hi ha als CAP”, relata Roca.

Davant d’aquesta realitat, l’Administració opta per cobrir les places amb professionals de medicina familiar. "Òbviament no és la millor solució ni la més segura per als pacients", opina la vicepresidenta de MC que reclama a Salut que actuï millorant les condicions professionals, laborals i retributives del col·lectiu perquè la pediatria torni a ser una sortida professional desitjable. "Està en joc un model d’atenció a la salut infantil que ha demostrat sobradament la seva qualitat i els seus beneficis per a la societat: proximitat, prevenció i resolució", assevera.