MC insisteix que cal reduir “al màxim” l’activitat quirúrgica no urgent per afrontar millor el pic de la pandèmia

Metges de Catalunya (MC) torna a reclamar, ara a l’Institut Català de la Salut (ICS) i a les direccions dels hospitals públics i també concertats, que es redueixi “al màxim” i “de manera immediata” l’activitat quirúrgica programada no urgent –sobretot les intervencions que puguin requerir de llits d’ingrés o de crítics en el postoperatori–, davant l’“extrema” pressió assistencial que pateix el personal mèdic de la primera línia contra la COVID-19. 

Ara per ara, la desprogramació de quiròfans oscil·la entre un 20% i un 30%, depenent del centre, segons ha confirmat aquest dijous en roda de premsa el Departament de Salut. Per al sindicat, aquestes xifres són “clarament insuficients” per tal de garantir una atenció de qualitat i, per aquest motiu, demana prioritzar només les operacions urgents i oncològiques, a banda d’atendre la patologia relacionada amb la pandèmia.  

Així mateix, considera que aquesta disminució de l’activitat s’hauria de perllongar fins que l’ocupació de les Unitats de Cures Intensives (UCI) baixi significativament, “ja que pretendre mantenir l’activitat hospitalària habitual durant els pics de la pandèmia i amb unes plantilles exhaustes és una temeritat”.

El nou president del Sector d’Hospitals ICS de MC, José Ángel Montañés, explica que els hospitals ja porten diversos dies consecutius amb la majoria dels llits d’hospitalització ocupats, però que la situació que més preocupa és la de les UCI. “El nombre de pacients ingressats a cures intensives és molt alt i això obliga els centres a habilitar nous espais sense incrementar el personal sanitari –afirma–. Una vegada més, estem treballant al límit de la nostra resistència, sotmesos a un estrès físic i emocional extrem i sostingut en el temps, amb un cost personal enorme”.

Altrament, Montañés assenyala que la nova organització del sistema hospitalari presentada recentment pel Servei Català de la Salut (CatSalut), amb cinc grans clústers territorials per coordinar decisions i fluxos de pacients, “no és suficient” per afrontar amb garanties la tercera onada de la pandèmia, atesa l’elevada ocupació hospitalària. “Tampoc ho seran els cinc hospitals satèl·lit que s’estan posant en marxa aquests dies –afegeix–, ja que no es doten de nou personal per atendre adequadament els pacients”.

Així, doncs, davant la previsió que les UCI, sobredimensionades actualment, es mantinguin al límit durant dues o tres setmanes més, Montañés insisteix en la urgència de reduir l’activitat hospitalària ordinària més enllà d’aquest període, a fi que les plantilles “puguin agafar oxigen i recuperar forces després de gairebé un any sense treva”.