Metges de Catalunya (MC) reclama a les patronals Unió Catalana d’Hospitals (UCH), Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), Associació Catalana d’Entitats de Salut (ACES) i als sindicats CCOO i UGT, que subscriguin l’Acord per al suport i acompanyament als processos de negociació col·lectiva en ultraactivitat, promogut pel Consell de Relacions Laborals de Catalunya, i reprova l’actitud d’aquestes organitzacions davant la negociació del conveni col·lectiu de la xarxa sanitària concertada (XHUP). L’acord, que permet la continuïtat dels convenis que han superat el seu període d’ultraactivitat si segueixen actives les negociacions, ha estat una exigència constant de MC, mentre les patronals i la resta de sindicats han mantingut un “sospitós silenci” respecte a aquesta possibilitat.
El sindicat considera que l’acord a què han arribat CCOO i UGT i les patronals catalanes Foment del Treball i Pimec amb la intermediació del Consell de Relacions Laborals de Catalunya, permet continuar negociant el conveni col·lectiu de XHUP “sense pressions ni urgències temporals” que afectin les condicions de treball pactades.
D’aquesta manera, la proposta presentada dimecres passat pels mediadors de l’autoritat laboral a la mesa de negociació del conveni sanitari es podria “deixar de banda” i seguir negociant un marc de relacions laborals “menys lesiu per als treballadors” que tingui en compte totes les mesures que s’han plantejat durant la negociació i “no només les presentades pels representants empresarials”.
MC mostra la seva sorpresa per l’actuació dels sindicats CCOO i UGT a la mesa del conveni XHUP que, coneixent que les seves direccions estaven pactant amb les principals patronals catalanes una solució per als convenis amenaçats per la pèrdua de la ultraactivitat el dia 7 de juliol, accedissin a sol·licitar la mediació del Departament d’Empresa i Ocupació quan la negociació “no estava bloquejada” i hi havia sobre la taula una proposta “defensable per qualsevol sindicat”.
A més, l’organització critica la precipitació amb què s’està produint el procés de mediació, escurçant innecessàriament els 30 dies de durada que preveu el pacte entre sindicats i patronals per a la intervenció de l’autoritat laboral.
Així, el sindicat retreu als representants empresarials, a CCOO i UGT, i als propis mediadors de l’Administració, que el desenvolupament de la reunió es produís “com si el conflicte s’hagués de resoldre en una nit” i que les posteriors consultes als treballadors dels centres de salut s’organitzin “sota el jou d’una falsa amenaça de pèrdua del conveni col·lectiu”.
Finalment, MC recorda que ha estat l’única organització de la mesa de negociació que ha demanat insistentment l’assumpció d’un acord per evitar la pressió imposada per la reforma laboral. En aquest sentit, el sindicat exigeix que les patronals sanitàries i els sindicats “donin explicacions” sobre la seva negativa al pacte, en especial CCOO i UGT, que han actuat “en el sentit contrari de les seves respectives direccions”.