Metges de Catalunya (MC) valora com a “absolutament previsible” la situació dels centres de salut davant l’epidèmia de malalties respiratòries estacionals que des de principis d’any està sacsejant l’assistència sanitària pública i que s’espera que assoleixi el seu pic de contagis durant les properes dues setmanes. Per al sindicat, les imatges de pacients amuntegats en lliteres als passadissos i espais comuns de les urgències hospitalàries són un déjà vu, ja que “es repeteixen any rere any, amb els mateixos patrons de conducta”. Per aquest motiu, tenint en compte que les pautes epidemiològiques són conegudes i es poden anticipar, l’organització considera que la inacció dels gestors i l’administració sanitària és “incomprensible”.
L’arrel del problema, a parer de MC, segueix sent la mateixa que provoca la resta de mancances del sistema: la insuficiència de recursos per cobrir les necessitats assistencials de la població. En aquest sentit, el sindicat insisteix que el finançament i la planificació de la sanitat pública catalana “se segueix situant en el context dels sis de milions habitants i no en els vuit milions actuals”. Aquesta infradotació de recursos provoca que el sistema estigui tensionat tot l’any, també quan no hi ha epidèmia de grip. Així, la saturació dels serveis durant els períodes aguts de virus respiratoris és “inevitable”.
Malgrat que el passat 23 de desembre el Departament de Salut va anunciar que el Pla Integral d’Urgències de Catalunya (PIUC) per a l’hivern 2024-2025 preveia una inversió de 36,5 milions d’euros per reforçar la xarxa sanitària, “els centres no han vist incrementat els seus efectius ni s’ha reorganitzat l’assistència per donar prioritat al drenatge de pacients”. A més, la plantilla mèdica “no està ben dimensionada ni planificada perquè ni tan sols es coneix quants metges treballen al sistema i quants més se’n necessiten”. D’aquesta manera, “es demana un sobreesforç sostingut als professionals perquè amb un 70% o 80% de la plantilla es doni un 120%”.
Més pedagogia i incentivar la vacunació
A més d’incrementar la inversió i millorar les condicions de treball dels professionals, MC reclama “molta més pedagogia sanitària” perquè la ciutadania sigui “més conscient i responsable de l’ús dels serveis públics”. Promoure l’autocura, la higiene respiratòria i els hàbits saludables, i facilitar els tràmits administratius perquè moltes visites siguin evitables són algunes de les receptes del sindicat.
Així mateix, l’organització considera que l’Administració ha de ser més incisiva amb les campanyes de vacunació perquè l’índex de cobertura, especialment entre la població de risc, sigui molt més elevat. “Cal insistir que les vacunes són segures, eficaces i necessàries per prevenir quadres greus i hospitalitzacions, sobretot entre la població fràgil i vulnerable”.