MC: "L’atenció primària es troba en una cruïlla, reformar-la és una necessitat urgent"

Dia d'Atenció Primària 2024

Metges de Catalunya (MC) ha commemorat aquest divendres, 12 d’abril, el Dia de l’Atenció Primària amb un acte dels seus delegats i delegades del primer nivell assistencial. Davant l’Auditori de Barcelona, els representants del sindicat mèdic han reivindicat la figura de les facultatives d’atenció primària, recordant el seu paper primordial al sistema, els seus valors humans i clínics i la seva capacitat de resolució dels problemes de salut de la població.

Utilitzant el recurs literari de l’acròstic, els membres de l’organització han composat el sintagma ‘Facultatives AP’, en què cada lletra s’associa a un atribut del personal mèdic d’atenció primària. A més, amb cadascun dels conceptes han desmuntat un fals mite sobre l’exercici professional dels facultatius i facultatives del primer nivell.


Manifest 12-A
Per finalitzar l’acte, els responsables dels sectors d’atenció primària ICS i SISCAT de MC, Lourdes Franco i Jordi Aparicio, respectivament, han llegit el manifest reivindicatiu del sindicat amb motiu del 12-A. L’organització adverteix que la porta d’accés al sistema “es troba en una cruïlla, amb la pressió de reduir els temps d'espera per a cites i un augment constant de la cartera de serveis, sense el pressupost adequat ni suficients recursos materials ni humans”.

La càrrega assistencial és “insostenible” i comporta un augment dels casos de burnout. Per tot això, en l’actual context electoral català, MC insta els responsables polítics a “reconèixer i prioritzar la urgent necessitat de reformar l’atenció primària”.

En aquest sentit, els representants sindicals han anunciat que presentaran una proposta de mesures per transformar el primer nivell perquè “només els que treballem dia a dia en el sector tenim el coneixement necessari per proposar les mesures que permetran revisar i renovar el model sanitari. Per això, volem ser actors del nostre futur”.