MC lloa la valentia dels caps de servei de l’Hospital de Bellvitge per denunciar la “degradació” de l’assistència

Metges de Catalunya (MC) elogia la valentia de la Junta de Caps de Servei i la Junta Clínica de l’Hospital de Bellvitge (Barcelona) que, en uns escrits adreçats al director gerent i al director mèdic del centre, respectivament, denuncien el risc de “degradació” de l’assistència, a causa de les contínues retallades pressupostàries a què han de fer front i a les quals es podria sumar una nova tisorada d’11 milions d’euros sobre l’assignació prevista per a aquest any.

El sindicat s’afegeix al profund malestar dels professionals i insta els comandaments mèdics de la resta d’hospitals a revelar la complicada situació per la qual travessa la sanitat pública catalana, “encara que aquesta actitud comporti un cert grau de confrontació amb les gerències”.

La delegada de MC a l’hospital, Teresa Fuentelsaz, alerta que, pel que fa als facultatius, el nou ajust suposarà la disminució de la jornada dels contractes temporals, que passaran a ser de 25 hores setmanals, i la reducció del 33% de la retribució dels metges eventuals que, a la pràctica, comportarà un sou de 1.000 euros mensuals. 

Així mateix, assegura que, entre els plans d’estalvi del centre, també hi ha l’opció d’aprimar el personal de guàrdia, que a hores d’ara ja és “insuficient”. “Davant aquests nous ajustos, els metges ens veiem incapaços de mantenir la qualitat assistencial”, lamenta Fuentelsaz. A més, adverteix que les retallades minoraran les activitats de recerca i docència que “són pròpies d’un hospital universitari i representen el seu valor afegit”.   

En els escrits de la Junta de Caps de Servei i de la Junta Clínica de Bellvitge, dels quals s’ha fet ressò aquest dilluns el diari digital Crònica Global, els professionals sanitaris es mostren sorpresos davant l’anunci d’una nova tisorada, “atès que en els darrers mesos les conselleries de Salut i d’Economia i Coneixement han manifestat públicament que enguany no hi haurien retallades addicionals en els pressupostos”.

“És el nostre convenciment –afegeixen– que la nova reducció pressupostària prevista per a aquest exercici afectarà l’assistència que presta el nostre hospital fins a uns nivells que ja depassarien el mínim raonable, en aspectes com ara la prolongació injustificable de les llistes d’espera quirúrgiques per a patologies greus malignes i no malignes, l’endarreriment de les exploracions complementàries imprescindibles per al seu correcte diagnòstic i la reducció de la dotació de personal per a l’atenció continuada”.

D’altra banda, afirmen que la progressiva “descapitalització” de l’Institut Català de la Salut (ICS), juntament amb la precarització de la plantilla –un 46% dels facultatius de l’hospital són interins o eventuals– i la reducció del nombre de quiròfans i de llits, dibuixen un “panorama desolador per a tots aquells que creiem en la sanitat pública”. “Tot sembla indicar que les reduccions pressupostàries aplicades i les que ara es proposen van més enllà del que es podria considerar un pla de viabilitat i poden deteriorar de manera irreversible allò que s’ha aconseguit amb l’esforç continuat de molts professionals”, avisen.

Per tots aquests motius, els representants de la Junta de Caps de Servei i la Junta Clínica, conscients de la seva responsabilitat, expressen el seu “absolut desacord” amb la nova reducció pressupostària i demanen a l’ICS que reconsideri la seva decisió.

La protesta dels comandaments mèdics de l’Hospital de Bellvitge se suma a la que ja van protagonitzar el març passat els caps de servei de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona, que en una carta adreçada al gerent territorial de l’ICS del Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre, Pere Ángel Montserrat, reclamaven millores urgents per preservar la qualitat sanitària del centre.