MC no dona el braç a tòrcer i insisteix que les DPO s’han de desvincular “tant sí com no” de l’equilibri pressupostari en el SISCAT

Quinzena reunió de la mesa negociadora del nou conveni col·lectiu del Sistema Sanitari Integral d’Utilització Pública de Catalunya (SISCAT), centrada en la retribució variable en funció dels objectius (DPO), i enèsima apel·lació de Metges de Catalunya (MC) a les patronals perquè, “tant sí com no”, desvinculin aquesta remuneració de l’equilibri pressupostari i financer dels centres per poder tenir dret a percebre-la.

Així ho ha traslladat aquest dimecres la delegació del sindicat que ha deixat ben clar quines són les condicions ineludibles per abordar la negociació i millora de les DPO: a banda de la seva desconnexió de l’equilibri pressupostari, independentment de quina sigui la titularitat de l’empresa, també ha reclamat que es recuperi l’esperit que va guiar la seva implantació de fixar unes metes assolibles, objectivables, mesurables i pactades amb el professional. “Si no es compleixen aquestes premisses, no cal que en seguim parlant”, han manifestat els representants de MC.

L’abril passat el sindicat ja va defensar bona part d’aquests postulats i, a més, va demanar un increment “substancial” de la retribució de la DPO. Igualment va plantejar que els objectius individuals ponderin més que els col·lectius i que els ítems a assolir es fixin anualment “en temps i forma”, amb una penalització per a les empreses que no respectin els terminis establerts. Així mateix, va instar les corporacions sanitàries a reconèixer el deute amb la persona treballadora i a adquirir el compromís de pagament, en el cas que no puguin gratificar aquesta remuneració. 

Amb tot plegat, MC considera que “el més calent és a l’aigüera” –regulació de la jornada laboral i dels descansos, increment de sou, DPO, etcètera–  i critica el “conservadorisme” de les patronals que, després d’un any i mig de negociacions, no han fet ni un gest per millorar les condicions laborals i professionals del personal sanitari en el nou conveni.