MC participa en una jornada sobre les cures i l'atenció a les persones en el marc del nou Congrés de Cultura Catalana

MC a la jornada sobre les cures i l'atenció a les persones del nou Congrés de Cultura Catalana

El secretari general i la vicesecretària de finances de Metges de Catalunya (MC), Xavier Lleonart i Xelo Casado, respectivament, van participar el passat dissabte 15 de juny en una jornada sobre les cures i l’atenció a les persones emmarcada en els actes preparatoris del nou Congrés de Cultura Catalana que se celebrarà el 2025.

L’objectiu de l’acte, celebrat al recinte modernista de Sant Pau, era plantejar si Catalunya té consciència col·lectiva de la necessitat de les cures, així com debatre sobre si el país està prou preparat i disposa de les estratègies adequades per atendre més de vuit milions d’habitants.

Una cinquantena de professionals de diversos camps relacionats amb l’atenció i la cura de les persones van expressar alguns dels principals reptes i problemes vinculats amb els següents set àmbits: recerca, nous tractaments i intel·ligència artificial; cures i desigualtats; vulnerabilitats i inclusió social; sensibilitat assistencial i professionals de les cures; necessitats bàsiques i resposta equitativa; infraestructures assistencials i serveis públics al territori; i vincles comunitaris de la cura i voluntariat.

El Dr. Lleonart va intervenir per parlar de la sensibilitat assistencial i la qualitat dels professionals de les cures, remarcant que es troba “molt feminitzat”, en el context d’una atenció centrada en la persona, en la que es prioritzi l’autonomia del pacient i es respectin les seves voluntats. En aquest sentit, tenint en compte l’actual crisi demogràfica de professionals facultatius arran de les jubilacions i l’abandonament del sistema a causa del maltractament institucional que pateixen, va alertar que “caldria redefinir el model i destinar molt més temps i personal a atendre les necessitats de la ciutadania”.

Per la seva banda, Casado va basar la seva intervenció en la població vulnerable i els riscos a patir exclusió social, centrant-se sobretot en el col·lectiu de gent gran i les discriminacions per edatisme. “Atendre els efectes psicològics i de salut mental que pateixen aquestes persones és clau a l’hora de desenvolupar polítiques i programes de suport”, va defensar la també secretària de l'Agrupació de Psicòlegs de MC.