MC posa en relleu l’advertència de l’OMS: L’escassetat de personal sanitari és una “bomba de rellotgeria”

Metges de Catalunya (MC) remarca la transcendència de l’avís que ha llançat l’Organització Mundial de la Salut (OMS) als països europeus per l’escassetat de plantilla sanitària als sistemes de salut, una situació que ha titllat de “bomba de rellotgeria”. Segons aquest organisme internacional, la crisi de personal “ja s’està cobrant un preu alt en els treballadors sanitaris i en l’accés a serveis sanitaris”.

El director regional per a Europa de l’OMS, Hans Kluge, ha manifestat recentment que les múltiples protestes i vagues que s’han convocat en el sector de la salut a diversos països –Estat espanyol, Regne Unit, França o Itàlia– “són un senyal que el personal sanitari està infravalorat i sobrecarregat de feina”. Per a aquest dirigent, la millor manera de mostrar l’agraïment a tots els professionals de la sanitat “és invertir en ells, i, en fer-ho, invertir en un futur més saludable per a tots nosaltres”.

Kluge ha constatat que “les llargues jornades de treball, la compensació i el suport professional sovint inadequats, la greu escassetat de personal i les altes taxes d’infecció i mort per COVID-19 entre els treballadors de la salut de primera línia, especialment durant les primeres etapes de la pandèmia, han deixat una marca”.

Per tot això, ha instat els governs a prendre’s “seriosament” l’actual conjuntura sanitària i a actuar “amb rapidesa i col·lectivament” mitjançant aliances regionals. En un informe que va publicar la mateixa OMS l’any passat, ja va demanar als països europeus que prioritzessin l’interès i el benestar del seu personal sanitari, i que invertissin més, i de manera més intel·ligent, en salut.

A Catalunya, MC ha convocat els 25.000 facultatius i facultatives de la sanitat pública i concertada a una vaga que arrencarà els propers dies 25 i 26 de gener, per aturar la “degradació” del sistema de salut i reclamar millores laborals i professionals per a la plantilla mèdica. El sindicat considera que aquesta mobilització ha de ser el punt de partida per reconstruir “des de zero” el model sanitari català, tenint en compte que l’estratègia de sanitat low-cost, sostinguda pel sobreesforç dels professionals, “ha arribat al final del seu camí”.