Metges de Catalunya (MC) ha presentat aquest dilluns les seves aportacions al tràmit de consulta pública obert pel Ministeri de Sanitat per recollir l'opinió de ciutadans, organitzacions i associacions abans de l'elaboració del projecte de reial decret pel qual es pretén recuperar la presencialitat al sistema d’elecció i adjudicació de places de Formació Sanitària Especialitzada (FSE). A més, el ministeri vol establir un procediment que faci possible tornar a oferir les places a què hagin renunciat els adjudicataris perquè no quedin desertes i es perdi la formació de nous especialistes.
El sindicat ha avalat els dos objectius de Sanitat perquè poden contribuir a reduir el nombre de vacants i renúncies, que s’ha multiplicat des que l’any 2020 es va implantar el sistema d’elecció exclusivament telemàtic. El secretari MIR i de joves facultatius de MC, Àlex Mayer, ha traslladat les observacions de l’organització reiterant les dificultats que comporta que el procés, a més de telemàtic, no sigui a temps real. "Les decisions han de ser preses amb anterioritat i per a tot el torn en què l'aspirant ha d'escollir plaça, cosa que implica que cal disposar entre una (si és el primer del torn) i 350 opcions (si és l'últim), ja que l'elecció es produeix de forma automàtica amb la primera opció de l’aspirant", ha valorat. Aquest mètode fa molt complexa l’elecció, ja que s’han de tenir en compte diferents factors (territori, especialitat, unitat docent...) i es "extremadament difícil establir un ordre jeràrquic de desenes d’opcions".
Mayer ha considerat positiu que es defineixi un mecanisme perquè les places vacants i desertes es puguin tornar a oferir en segona ronda, malgrat que amb la recuperació de l’elecció presencial i a temps real és possible que també disminueixi el nombre de renúncies.
Així, el sindicat ha traslladat tres punts al ministeri perquè es tinguin en compte en l’elaboració del nou reial decret de FSE:
- Flexibilitzar el mètode d’elecció de places:
a. Permetre un sistema d’elecció mixt: telemàtic i presencial.
b. Descentralitzar l’acte d’elecció de la seu ministerial, fent-lo possible també a altres capitals de província.
c. Assegurar que el procés es duu a terme a temps real i no en diferit.
- Establir un segon termini d’elecció per a les places desertes, amb el mateix ordre de tria del primer, fixant un límit temporal per renunciar a les places prèviament adjudicades perquè els aspirants puguin revisar les opcions disponibles i tornar a escollir.
- Donar elasticitat al límit d’aspirants extracomunitaris, adequant-lo de manera proporcional a l’increment general de places.