Metges de Catalunya (MC) ha proposat al Departament de Salut l’elaboració conjunta d’un Pla contra les agressions als professionals dels serveis de salut de Catalunya. El sindicat mèdic ha fet la petició al conseller, Antoni Comín, després d’observar que el 2015 van augmentar un 5% els casos d’agressions i de comprovar, per mitjà d’una enquesta realitzada entre la seva afiliació, que prop del 60% dels facultatius desconeix quin és el protocol a seguir davant una situació de violència física, verbal o contra els objectes a les consultes.
Per a l’organització, aquest desconeixement es pot deure a una manca d’informació per part de l’empresa als seus treballadors, o a una insuficient formació en prevenció de riscos laborals que "passa de llarg o no posa l’èmfasi necessari en aquest tipus de riscos". De fet, dels resultats de l’enquesta –en la qual han participat més de 500 facultatius, tant d’atenció primària com hospitalària-, MC considera especialment negatives les respostes referides a la gestió administrativa, policial i jurídica posterior a una agressió.
Així, el sindicat destaca que el 93% dels enquestats que afirmen haver patit una agressió no ha formulat la corresponent denúncia davant les autoritats policials. A més, el 76% assegura que no ha rebut cap contacte per part del servei de prevenció de riscos laborals de seva empresa amb motiu de l’agressió, xifra que s’eleva fins al 91,5% quan es tracta del servei jurídic.
Rosa Maria Alcolea, secretària de Salut Laboral de MC i responsable de l’estudi sindical, conclou que, tot i la baixa incidència d’agressions que registra el sistema, "no s’ha d’abaixar la guàrdia". En aquest sentit, Alcolea reclama un pla contra les agressions als professionals que sigui "complet i consistent" i que contempli "totes les variables i mesures".
En la proposta presentada al conseller Comín i també al director del Servei Català de la Salut (CatSalut), David Elvira, l’organització avança alguns dels punts que hauria d’incloure aquest pla. Entre altres, el sindicat considera que el CatSalut hauria d’exigir l’existència de protocols de prevenció i assistència davant d’agressions a totes les empreses que integren el sistema sanitari integral d'utilització pública de Catalunya (SISCAT) i que tot el personal, inclosos els comandaments, responsables de recursos humans i dels serveis jurídics, rebin una formació “obligada i adequada” sobre aquests protocols.
El sindicat, que també proposa la creació d’un observatori català d’agressions, destaca la necessitat d’analitzar les causes dels atacs per resoldre aquells que siguin evitables, com poden ser els causats per les receptes induïdes entre metges, és a dir, quan un pacient ha d’obtenir la recepta d’una medicació prescrita per un metge a través d’un altre. Segons MC, suprimint la limitació en el temps de prescripció que tenen alguns facultatius es podrien arribar a evitar entre 4 i 5 agressions anuals.
Protocol sindical
Independentment de la resposta de la conselleria al seu oferiment, la secretaria de Salut Laboral del sindicat està elaborant un protocol propi contra les agressions mèdiques perquè els delegats de l'organització el transmetin i apliquin en els seus respectius centres de treball.