MC reclama a CCOO, UGT i SATSE que deixin de banda el seu "orgull ferit" i aprovin mesures beneficioses per a totes les treballadores de la sanitat concertada

CCOO, UGT i SATSE bloquegen les millores

Metges de Catalunya (MC) retreu als sindicats CCOO, UGT i SATSE que mantinguin el bloqueig a les mesures pactades en l’acord de sortida de vaga del 15 de febrer passat que suposen una millora de les condicions laborals i retributives dels facultatius i facultatives, però que es poden fer extensives a tots els grups professionals de la sanitat concertada. El sindicat mèdic critica que la negativa de les tres organitzacions a incorporar aquestes millores al II Conveni SISCAT, expressada aquest dilluns en la reunió de la comissió negociadora, obeeix a un sentiment d’"orgull ferit" i no es pot justificar des de la lògica sindical.

Tal com es recull en l’acta de la reunió, MC no ha posat cap obstacle perquè els acords pactats amb les patronals Unió Catalana d’Hospitals (UCH), Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) i Associació Catalana d’Entitats de Salut (ACES), en el marc de la negociació de sortida de vaga, es facin extensius al conjunt de treballadores del sector. En canvi, els sindicats CCOO, UGT i SATSE han manifestat que, tot i estar d’acord "en el fons", no comparteixen la "forma" perquè són mesures pactades en el tràmit de mediació d’una vaga del qual no han participat.

Per a MC, és "kafkià" que reconeguin la idoneïtat de les millores assolides pel sindicat i que, alhora, es neguin a acceptar-les perquè s’han negociat en el context d’una vaga convocada exclusivament per als facultatius. “Bloquejar mesures pactades entre l’organització convocant de la mobilització -majoritària entre el col·lectiu cridat a l’aturada- i les patronals, amb la mediació del Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya, és un acte partidista que, a més, demostra poca altura de mires perquè, tard o d’hora, les hauran d’acabar acceptant”, assevera l’organització.

Les millores de l’acord de sortida de vaga que han estat bloquejades per CCOO, UGT i SATSE són les següents:

  • Neutralització del descompte salarial del 5% a tot el personal en formació pel sistema de residència, inclòs els residents d’infermeria, entre d’altres
  • Disminució de la jornada complementària d’atenció continuada al personal que gaudeix de reducció de jornada per tenir cura d’un fill o d’un familiar.
  • Possibilitat d’exempció de fer guàrdies de presència física a tot el personal gestant a partir de la 20a setmana d’embaràs.
  • Percepció del 100% de les retribucions fixes i periòdiques (inclosa la mitjana de les guàrdies) en la prestació per permís de maternitat i per risc durant l’embaràs o lactància natural.
  • Millora en la regulació de les jornades d’atenció continuada localitzada, també per al personal d’infermeria d’unitats com endoscòpia, hemodinàmica o hemodiàlisi.


Equiparació salarial a l’atenció primària
La reunió de la comissió negociadora del II Conveni SISCAT ha aprovat les modificacions necessàries per fer efectiva l’equiparació retributiva dels facultatius d’atenció primària amb els d’hospital des de l’1 de gener de 2019, a excepció dels odontòlegs.
 
Les diferencials salarials que no hagin estat percebudes pels professionals s’abonaran en la nòmina del mes de maig.