Metges de Catalunya (MC) ha presentat una petició davant la Direcció Assistencial de l’Institut Català de la Salut (ICS) perquè les visites virtuals i les alertes mèdiques s’incloguin en l’agenda assistencial dels professionals i disposin d’un temps assignat per a la seva resolució.
El sindicat denuncia que tant les visites virtuals (elaboració d’informes, revisió de baixes laborals, renovació de plans de medicació, etc.) com les alertes mèdiques que reben els professionals sobre els seus pacients i que inclouen els resultats de proves analítiques, radiografies o la informació d’ingressos hospitalaris, entre altres, es realitzen sense que els facultatius disposin d’un temps assignat en la programació de la seva agenda assistencial.
De la mateixa manera, demana l’elaboració d’uns "protocols" que defineixin com s’han d’implantar i desenvolupar les visites virtuals en els centres de salut.
L’organització, per mitjà d’una enquesta realitzada entre la seva afiliació, ha pogut comprovar que la majoria dels metges es veuen obligats a resoldre les visites no presencials "entre pacient i pacient" o fora de l’horari assistencial. Aquesta situació comporta un increment de la càrrega de treball que intensifica l’"estrès" dels professionals i que pot afectar a les seves valoracions ja que els metges tenen la sensació que "no arriben a tot".
Els problemes amb la implantació de les noves fórmules d’atenció no presencial no afecten només als centres de l’ICS. El comitè d’empresa de l’Hospital de Figueres, centre de la xarxa sanitària concertada, també ha denunciat que l’entitat ha instaurat les visites virtuals sense definir un protocol que estableixi el perfil dels pacients o les patologies que permeten oferir aquest tipus d’assistència.
Informe
El passat mes de gener, MC va presentar un informe sobre la telemedicina i les visites no presencials en què s’assenyalen els mateixos problemes que ara ha denunciat davant l’ICS. El sindicat reivindica que les tasques assistencials que es realitzen de forma virtual són un acte mèdic a tots els efectes. "La virtualitat no pot ser una eina que serveixi de coartada al sistema per rendibilitzar erròniament la jornada laboral dels metges", afirma.