Metges de Catalunya (MC) demana a crits al Departament de Salut un increment de la plantilla de professionals d’atenció primària, com també de salut mental, rehabilitació i de les unitats de treball social, per poder oferir una assistència integral “en condicions” als pacients amb símptomes persistents de COVID-19, els quals representen un “problema de salut emergent”, segons reconeixen les mateixes autoritats sanitàries.
El sindicat adverteix que, sense una dotació correcta d’aquests serveis ja per si mateixos molt minvats per les retallades, qualsevol manual clínic concebut per millorar la cura d’aquest col·lectiu “pot quedar en un excel·lent intent fallit”, amb referència a la “Guia clínica per a l’atenció de les persones amb símptomes persistents de COVID-19” que ha presentat aquest dimecres la consellera de Salut, Alba Vergés.
Aquest document, elaborat amb la participació d’una dotzena de societats científiques, experts i del Col·lectiu d’afectades i afectats persistents per la COVID-19, pretén consensuar l’atenció integral d’aquestes persones –la majoria són dones d’edat mitjana– per millorar la qualitat i l’equitat en la seva atenció.
Per fer-ho possible, estableix que, per a gran part d’aquests pacients, prevaldrà l’atenció centrada en els equips d’atenció primària (EAP), com a referents d’aquest problema de salut. Cada cas haurà de tenir un abordatge integral i amb una visió biopsicosocial, amb el suport, d’una banda, dels professionals de salut mental i dels equips de rehabilitació, quan calgui, i, de l’altra, en coordinació amb les unitats de treball social, si es detecten factors de risc social.
Segons la guia, la variabilitat en l’aparició de símptomes i la seva presentació fluctuant en forma de recaiguda o brots farà necessària una exploració freqüent dels pacients i amb intermitència periòdica. És per això, que recomana un seguiment preferentment presencial, així com acurat i sistemàtic, amb l’objectiu de poder abordar els canvis a mesura que aquests vagin apareixent.
Alguns estudis assenyalen que la COVID-19 persistent afecta entre un 10% i un 20% de les persones infectades pel coronavirus SARS-CoV-2, que, a Catalunya, ja són més de 580.000, des de l’inici de la pandèmia.