MC reclama personal i pressupost per apaivagar la pressió assistencial en l’atenció primària

Óscar Pablos TV3

Metges de Catalunya (MC) demana que l’atenció primària es doti de més personal mèdic i que s’incrementi el pressupost destinat a aquest àmbit per reduir la pressió assistencial que pateixen els professionals. En el context de l’epidèmia de grip d’aquest hivern, el sindicat alerta que els metges de família i pediatres estan fent més de 60 visites diàries (el doble del que és habitual) ja que, a més de les cites programades, han d’atendre les visites espontànies, majoritàriament relacionades amb els processos gripals. Això provoca llargues esperes als pacients per ser atesos i la pràctica impossibilitat d’aconseguir hora amb els metges de capçalera en un període inferior a les 48 hores.

L’organització critica que la plantilla mèdica és insuficient com a conseqüència de les retallades que han tret del sistema al voltant de 800 metges d’atenció primària des de l’any 2010. Aquest fet, més l’absència de suplents per cobrir les jubilacions, les vacances o les baixes dels facultatius, provoca que els professionals mèdics treballin en condicions de sobrecàrrega durant tot l’any, una situació que es veu agreujada fins a l’extrem en períodes aguts d’infeccions virulentes.

D’altra banda, el primer nivell assistencial es troba infrafinançat, segons el sindicat mèdic, que explica que, mentre l’Organització Mundial de la Salut (OMS) planteja que els sistemes de finançament públic haurien de destinar un 25% del pressupost sanitari a la xarxa d’assistència primària, Catalunya només preveu una partida del 17%. A més, remarca que dels 17,8 milions d’euros previstos pel Servei Català de la Salut (CatSalut) per reforçar l’atenció a les urgències durant el període d’hivern 2017-2018, tots es destinen a l’àmbit hospitalari.      

En declaracions a diferents mitjans de comunicació, el secretari del Sector Primària ICS de MC, Óscar Pablos, ha analitzat la situació dels CAP i els CUAP en l’actual epidèmia de grip. El responsable sindical assegura que les condicions laborals i retributives que s’ofereixen són “molt poc atractives” i, d’aquesta manera, “és complicat trobar professionals que vulguin treballar en l’àmbit de l’atenció primària”.

En aquest sentit, Pablos demana que es plantegi una reflexió sobre el sistema. “L'atenció primària pot apostar per dos models: el quantitatiu que tenim ara (tot allò que vingui s'ha de visitar) sense importar el volum, ni el com ni el quan; o un model qualitatiu que permeti explotar el potencial que té un metge de primària o un pediatre perquè faci tot allò que sap fer i no pot".

Declaracions
 

Ràdio 4

   RAC1   TV3  8TV