MC reclama que el temps treballat durant el MIR computi per a l’accés a la carrera professional

Metgesses a la vaga del 25 de gener

Metges de Catalunya (MC) reclama als proveïdors públics i concertats del sistema sanitari que el temps de treball que fan els MIR durant els seus anys de residència es tingui en compte a efectes de carrera professional. "Les incomptables hores de guàrdia i la quantitat de consultes i visites que fan els residents, alhora que duen a terme les seves tasques formatives i de recerca, no poden caure en sac trencat perquè és un temps de treball efectiu imprescindible per al normal funcionament de la sanitat pública", afirma el vicesecretari general de MC, David Arribas.

La petició del sindicat s’imbrica en el debat sobre el rol laboral del personal en període de formació sanitària especialitzada. "Per una banda, no els consideren personal estructural del sistema, però, per altra, no es podria prestar assistència amb normalitat sense els MIR. Fins i tot els utilitzen per cobrir els serveis mínims en les convocatòries de vaga", explica Arribas.

Per aquest motiu, MC traslladarà la reclamació als diferents espais de negociació sindical, amb l’objectiu que, després dels cinc anys de residència i un cop obtingut el títol d’especialista, els MIR que comencin a treballar com a facultatius adjunts, ja sigui a l’Institut Català de la Salut (ICS) o a la xarxa concertada, ho facin enquadrats al primer nivell de carrera professional.

A parer del sindicat, a més d’un reconeixement a la “intensa” labor dels residents, es tractaria d’un incentiu per retenir el nou talent mèdic al sistema públic de salut, ja que milloraria les condicions econòmiques des de les quals parteixen els facultatius. En aquest sentit, Arribas valora la mesura com un "instrument per començar a dignificar les retribucions i fer atractiu l’exercici professional", davant el dèficit de metges i metgesses que pateix la sanitat pública. Un mecanisme, afegeix el vicesecretari general de MC, que ja s’està aplicant a altres territoris de l’Estat, com el País Valencià o La Rioja.

Incentius per als tutors
En la línia de la mesura aprovada pel Servicio Gallego de Salud (Sergas), que permetrà al personal mèdic que exerceixi com a tutor MIR escurçar terminis per assolir nous graus de carrera professional, MC també considera necessari que el Servei Català de la Salut (CatSalut) promogui incentius per "mantenir i incrementar el nombre de tutors" i, en conseqüència, optar a sol·licitar al Ministeri de Sanitat més places de residents a les unitats docents catalanes.