Segons dades de Metges de Catalunya (MC), els facultatius de 18 hospitals de la xarxa sanitària concertada no han rebut el 100% del complement de productivitat variable per objectius (DPO) corresponent a l’any 2020, tot i el sobreesforç realitzat per la pandèmia i l’increment de la tarifa amb la qual contracta l’activitat el Servei Català de la Salut (CatSalut). Per contra, 22 centres hospitalaris sí han abonat la totalitat de la retribució variable, ja que l’augment dels recursos els ha permès tancar el seu resultat econòmic amb equilibri pressupostari, condició que fixa el conveni del sector per abonar la DPO.
Els 18 centres en els quals no s’han pagat la totalitat dels objectius es divideixen entre consorcis públics i entitats privades. En el primer cas, apareixen 14 hospitals que encara apliquen la retallada del 5% del salari anual total decretada l’any 2010, que ara és del 4,05% i es resta, precisament, de la DPO. Un cop descomptada, els treballadors perceben la quantitat romanent que, en la majoria de casos, no arriba als 1.000 euros bruts. En el cas de les quatre entitats privades, el percentatge dels objectius abonats oscil·la entre el 40% i el 97% i, suposadament, respon al grau d’assoliment de les fites fixades per les empreses.
MC considera que és “inadmissible” que es produeixin desigualtats en les retribucions del personal facultatiu, més encara en un any de pandèmia en el qual els professionals “han donat el 200% d’ells mateixos”. Així, el sindicat reclama que el CatSalut verifiqui que tots els treballadors de les entitats que formen part del Sistema Sanitari Integral d’Utilització Pública de Catalunya (SISCAT) han percebut el 100% dels objectius de l’any 2020, tal com estableix la llei 13/2020 de restabliment del complement de productivitat variable del personal estatutari de l'Institut Català de la Salut (ICS) i del personal del SISCAT.
L’organització recorda, a més, que la DPO va ser la fórmula comptable que va idear l’Administració per incrementar les baixes retribucions del personal sanitari públic, per aquest motiu, argumenta, no és acceptable que s’utilitzi “de manera arbitrària” per part de les empreses i consorcis concertats. En aquest sentit, el sindicat qualifica de “pervers” que les empreses fixin uns objectius i, un cop realitzats per part dels treballadors, no es compensin econòmicament per raons alienes als mateixos. “Si hem d’acceptar i signar una proposta d’objectius, la partida pressupostària ja hauria d’estar consignada per part de les entitats. Pel contrari, si no sabem si cobrarem, encara que s’hagin assolit les fites fixades, no hauríem de signar els objectius”, afirma Francisco José Castro, secretari del sector d’hospitals concertats de MC.
Deslligats de l’equilibri pressupostari
Les organitzacions sindicals amb representació a la mesa negociadora del III Conveni SISCAT han demanat que el nou pacte laboral desvinculi el pagament dels objectius del requisit empresarial d’assolir anualment l’equilibri pressupostari. D’aquesta manera es donarà compliment a la llei que blinda la retribució variable del professionals sanitaris i s’evitaran greuges entre el personal del serveis públics de salut.
Relació d’hospitals segons el percentatge d’abonament dels objectius de 2020