Metges de Catalunya (MC) insta el Departament de Salut a restringir l’accés "il·limitat, obert i lliure" que actualment disposen els metges inspectors de l’Institut Català d’Avaluacions Mèdiques (ICAM) a les històries clíniques a través del programa informàtic e-CAP que s’utilitza a les consultes d’atenció primària de l’Institut Català de la Salut (ICS) i d’altres proveïdors de la xarxa sanitària pública. El sindicat afirma que l’accés no controlat a totes les dades recollides en la història clínica per part dels metges que avaluen els processos d’incapacitació temporal (IT) "vulnera el dret a la intimitat i confidencialitat dels pacients" i reclama que tota la informació que es faciliti als professionals de l’ICAM compti amb l’autorització expressa del malalt i que aquest "sigui coneixedor i tingui la certesa que únicament es dóna accés a aquelles dades relacionades amb la IT que està sent avaluada".
L’organització ha adreçat la petició a la secretària general de Salut, Roser Fernández, a qui ha recordat que la nova Carta de Drets i Deures de la ciutadania en relació amb la salut i l’atenció sanitària, presentada per la conselleria el passat mes d’octubre, recull que l’accés a les dades resultants dels actes mèdics només el poden tenir aquells professionals sanitaris relacionats directament amb l’atenció de la persona i que aquestes dades no es poden facilitar a altres professionals o familiars o persones vinculades sense l’autorització de la pacient interessat.
Per a MC, aquest dret és "incongruent" amb la possibilitat que tenen els metges inspectors de l’ICAM d’accedir a les històries clíniques dels pacients. Aquesta pràctica, afegeix, "és contrària al Codi de Deontologia del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya i a tot un seguit de lleis que protegeixen el dret a la intimitat i el dret a la confidencialitat de què han de gaudir els pacients". En aquest sentit, l’organització assenyala com a normativa de referència la llei 16/2010 sobre els drets d’informació concernent la salut i l’autonomia del pacient i la documentació clínica, i la llei 5/1999 de protecció de dades de caràcter personal.
A més de la vulneració d’"un dret tan preuat com el de la intimitat de les persones", la consulta lliure de la història clínica per part de facultatius externs suposa una esquerda en la relació de confiança que existeix entre el metge de capçalera i els seus pacients, apunta el sindicat. "La informació personal que sovint transmeten els pacients en benefici de la seva atenció només és possible en un clima de seguretat construït des de la certesa que aquestes revelacions no transcendiran a tercers per cap via". Aquesta informació, assegura, "pot resultar determinant per a la qualitat i pels resultats de l’assistència prestada".
En l’escrit adreçat a Salut, MC invoca els posicionaments comuns del Col·legi de Metges de Barcelona (COMB), la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC), el Síndic de Greuges de Catalunya i MC respecte a la necessitat de limitar l’accés a l’e-CAP dels metges de l’ICAM perquè únicament puguin consultar les dades rellevants i necessàries per a l’exercici de les seves funcions d’avaluació de les IT, comptant sempre amb el consentiment previ i exprés del pacient afectat.