MC recull signatures per demanar millores en l’assistència pediàtrica d’atenció primària

Signatures pediatria atenció primària

Metges de Catalunya (MC) ha iniciat una campanya de recollida de signatures entre els pediatres del sistema públic de salut per reclamar millores en el model d'assistència pediàtrica d’atenció primària. Coincidint amb la commemoració del Dia de la Pediatria (10 d'octubre), el sindicat sol·licita als professionals d’aquesta especialitat que s’adhereixin a les peticions que formula l’organització per pal·liar el dèficit de pediatres en el primer nivell assistencial i per millorar les condicions en què es desenvolupa l’atenció mèdica que reben els infants catalans.
 
La manca d’especialistes (reconeguda pel Departament de Salut), la sobrecàrrega assistencial, les dificultats per a la conciliació laboral i personal, les baixes retribucions i l’escassa activitat docent i de recerca són els principals mals de la pediatria d’atenció primària, segons apunta MC, que posa xifres a l’esgotament dels professionals amb les dades d’una enquesta realitzada a més de 400 pediatres, el 85% dels quals creu que no dedica suficientment temps a cada visita, el 93% afirma que no té establert un límit màxim diari de visites i el 72% considera que són més propensos a emmalaltir a causa de les condicions de la seva tasca professional.

Per resoldre aquests problemes, el sindicat mèdic proposa un conjunt de mesures per assegurar el manteniment de la qualitat assistencial i la seguretat clínica dels pacients, amb una càrrega de treball assumible per als facultatius. Entre aquestes actuacions, MC planteja incrementar el nombre de places MIR de pediatria, respectar la ràtio de 1.000 pacients assignats per pediatre, establir un límit màxim de 25 visites diàries per professionals i fixar un temps d’atenció d’entre 10 i 12 minuts per visita. A més, insta a erradicar la precarietat contractual i millorar les condicions laborals (jornada i retribucions), i a promoure l’autogestió dels equips de pediatria d’atenció primària. El desenvolupament professional i la formació continuada també es troben entre el grup de mesures demandades per l’organització.

La recollida de signatures s’emmarca en el pla d’actuació de MC per trobar solucions a la precarietat instal·lada en l’àmbit de l’atenció primària catalana. Una vegada es tanqui la campanya, l’organització presentarà les signatures a la gerència de l’Institut Català de la Salut (ICS), a la direcció del Servei Català de la Salut (CatSalut) i al Departament de Salut.