MC retreu a Salut el seu silenci en el Dia Mundial del Metge i la Metgessa de Família: “És imperdonable”

Un metge de l'ICS en el Dia de MFiC

Metges de Catalunya (MC) ha enviat una carta al conseller de Salut, Manel Balcells, així com als alts càrrecs de l’Institut Català de la Salut (ICS) i del Servei Català de la Salut (CatSalut), per retreure’ls els seus respectius silencis en el Dia Mundial del Metge i la Metgessa de Família, que se celebra el 19 de maig. Com cada any, el sindicat va commemorar-lo i va destacar la important contribució d’aquests professionals en el sistema sanitari, en aquesta ocasió amb un debat per analitzar la situació actual de l’especialitat i reflexionar sobre el seu futur.

No obstant, MC denúncia que enguany ni l’Administració ni les principals institucions sanitàries catalanes han fet cap reconeixement de la feina dels metges i metgesses de família en aquest dia. “Ni tan sols en van fer ressò a les xarxes socials, mentre que en altres diades –com, per exemple, el Dia Internacional de la Llevadora del passat 5 de maig o el Dia Internacional de la Infermeria del 12 de maig– ho han fet, convocant fins i tot actes de celebració”, els retreu l’organització.

El sindicat mèdic atribueix aquesta situació a dos possibles motius. O bé es deu a un “oblit imperdonable”, o bé es tracta d’una “estratègia voluntària i clara” per part de l’ICS i del Departament de Salut d’”invisibilitzar” al personal facultatiu, en general, i als metges i metgesses de medicina familiar, en particular, per la seva intencionalitat cada cop més clara de “fer medicina sense metges”, la qual MC denuncia.

Cal recordar que, en anys anteriors, tant l’ICS com la conselleria han fet menció a aquest dia i fins i tot han posat en marxa iniciatives, elaborant campanyes de conscienciació i divulgació de la feina que duen a terme els professionals d’aquesta especialitat per celebrar la jornada. Per aquest motiu, MC considera que la “indiferència” que han mostrat enguany es deu més aviat a la segona hipòtesi.

Així mateix, el sindicat recorda que existeixen molts dies internacionals o mundials relatius al món mèdic que també caldria reconèixer per tal de donar un tractament igualitari a totes les professions sanitàries. En aquest sentit, MC insta tant a la conselleria com als diferents proveïdors sanitaris a no tornar a oblidar cap altra jornada de celebració de cap especialitat o professió sanitària, atès que totes mereixen ser reconegudes i tractades de la mateixa manera, així com a donar una resposta a la carta del sindicat amb les seves explicacions pels seus silencis.