19-M 2023: MC reclama un “canvi urgent de paradigma” per acabar amb el deteriorament de la medicina familiar i comunitària

Dia del Metge i la Metgessa de Família 2023

Com cada 19 de maig, avui se celebra el Dia Mundial de la Metgessa i el Metge de Família, declarat l’any 2010 per l’Organització Mundial de Medicina de Família (WONCA, per les seves sigles en anglès) per destacar la important contribució d’aquests professionals en els sistemes sanitaris d’arreu del món. Metges de família: el cor de l’atenció mèdica és el lema d’enguany, amb el qual l’entitat reconeix el seu “paper vital” en l’assistència mèdica personal, integral i contínua als pacients.

Un any més, Metges de Catalunya (MC) també commemora l’efemèride i aprofita aquesta data per denunciar el deteriorament i el desprestigi que l’especialitat està patint, conduint als professionals a una “situació límit” cada cop més insostenible. Així ho demostra la tria de places de formació sanitària especialitzada, que per segon any consecutiu ha finalitzat amb vacants de Medicina Familiar i Comunitària. “Aquesta crisi va més enllà d’incentius econòmics. El que cal són millores en les condicions laborals que permetin exercir la medicina de família de forma digna, amb temps suficient per a cada pacient i sense haver d’allargar la jornada de forma continuada”, sosté el sindicat.

En aquest sentit, MC reclama un “canvi urgent de paradigma” que permeti reduir la sobrecàrrega de treball, cobrir l’elevat nombre de jubilacions previstes pels propers anys, recuperar el prestigi de l’especialitat i reconèixer la tasca que duen a terme els metges i metgesses de família, que són una part imprescindible del sistema sanitari. De fet, tal i com assenyala l’organització WONCA, sovint es consideren “el cor de l’atenció mèdica” per la seva relació propera i perllongada en el temps amb els pacients, el seu enfocament holístic i longitudinal de la salut de la població, i el seu paper coordinador, preventiu i educatiu.

Tot i que la precarització de l’especialitat es deu, principalment, a les males condicions laborals i professionals, el sindicat mèdic alerta de la possible necessitat de fer canvis també a nivell científic. I és que, segons indiquen els resultats de l’enquesta que actualment hi ha activa a la pàgina web de MC, un terç dels facultatius i facultatives creu que la crisi de la medicina de família existeix tant per qüestions laborals com científiques. Això també es deu, en part, a les dificultats amb què es troben a l’hora d’exercir la professió, ja que la sobrecàrrega i la saturació de les agendes fa que, en moltes ocasions, no puguin disposar de temps suficient per rebre la formació que necessiten per mantenir actualitzats els seus coneixements. 

Així doncs, el sindicat insta al Departament de Salut a no desaprofitar l’oportunitat que proporcionen les reunions de la taula mèdica bilateral, creada com a resposta a la vaga facultativa del passat mes de gener, per escoltar les necessitats del col·lectiu i poder aplicar millores resolutives que permetin tornar a fer atractiva l’especialitat de Medicina Familiar i Comunitària, creant perspectives d’un futur digne per a les noves generacions de metges i metgesses.