Metges de Catalunya (MC) no comparteix l’“optimisme” del Departament de Salut davant l’ínfim descens de les llistes d’espera registrat durant el 2017. Les dades oficials que ha fet públiques aquest dimarts l’Administració queden molt lluny dels objectius marcats pel conseller de Salut cessat, Antoni Comín, en el pla de xoc endegat l’abril de l’any passat: reduir un 10% les demores quirúrgiques i un 50% el temps d’espera tant per a les proves diagnòstiques com per a les consultes externes. A falta de dos mesos per finalitzar les mesures de contingència, que han comptat amb un pressupost extraordinari de 57 milions d’euros, Salut ha aconseguit disminuir només un 0,6% el número de pacients que esperen per ser intervinguts quirúrgicament i prop d’un 22% les esperes per a proves i visites a l’especialista, menys de la meitat de l’objectiu fixat.
El sindicat considera que difícilment es podran assolir els objectius, si no s’injecten més recursos al sistema, i recalca que la situació no és pitjor gràcies al compromís i l’esforç que estan fent els metges i la resta del personal sanitari per contenir la crescuda de les llistes d’espera. “Sense aquest treball ingent i constant dels professionals, les llistes d’espera haurien continuat creixent”, assegura el secretari general de MC, Josep Maria Puig, que adverteix que “el factor humà pot estirar del carro fins a un cert punt, però, tard o d’hora, la sobrecàrrega assistencial ens acabarà escanyant”.
En aquest sentit, recorda també la “situació extrema” que viuen els facultatius dels centres d’atenció primària (CAP) que, durant l’epidèmia de la grip, poden arribar a visitar entre 50 i 60 pacients durant una jornada de treball, el doble del que és habitual. “Estem en camí de convertir un model sanitari de qualitat en un model basat en la quantitat i això, a llarg termini, pot tenir conseqüències nefastes”, afirma Puig.