MC retreu al CatSalut que per segon any consecutiu no hagi fet públic el pla d’estiu per reforçar el sistema

Hospital del Mar

El 23 de juny de 2021, el Servei Català de la Salut (CatSalut) va presentar el pla per reforçar el sistema sanitari durant el període estival. Segons s’informava, es dotava de 8 milions d’euros destinats a reforçar les plantilles de professionals dels centres situats a zones costaneres i turístiques on s’incrementava la demanda assistencial. L’1 de juliol de l’any passat, encara sota el mandat de l’exconseller de Salut, Josep Maria Argimon, es va anunciar que l’import del pla d’estiu augmentava fins als 9,2 milions d’euros. No obstant això, l’anunci verbal no es va traslladar a cap document oficial que expliqués de manera detallada les mesures previstes.

Aquest estiu, el CatSalut no ha fet públic el pla dissenyat per cobrir les vacances dels sanitaris i reforçar l’activitat assistencial als centres on previsiblement hi haurà més afluència d’usuaris. Ni tan sols s’ha informat de la partida econòmica reservada per front a les necessitats d’aquest període. Com ja va fer l’any passat, Metges de Catalunya (MC) critica la “falta de transparència” de l’ens públic que “té l’obligació d’informar la ciutadania sobre les mesures que pren per garantir la normalitat en la prestació dels serveis”.

En aquest sentit, el sindicat retreu al CatSalut que, per segona vegada consecutiva, opti per l’“apagada informativa” davant la incapacitat de complir amb els seus propis anuncis. “No hi ha reforços, ni contractacions, ni cap tipus de substitució. Si un company se'n va de vacances, hem d'assumir la feina la resta de treballadors, cosa que implica una sobrecàrrega de treball important", ha explicat Lourdes Franco, secretària d'atenció primària ICS de MC, en declaracions a Crónica Global.

Malgrat tot, l’Administració “no pot desistir de les seves responsabilitats” i “ha de retre comptes de les seves actuacions”, insisteix l’organització. Així, el CatSalut, a més de presentar el pla d’estiu, “hauria d’informar amb detall dels tancaments previstos, els canvis horaris i la reducció de llits hospitalaris” que es produiran entre els mesos de juliol i setembre.

“Ens preocupa que, per estalviar-se crítiques, Salut posi en pràctica l’hermetisme. Pel mateix motiu, tampoc coneixerem el Pla Integral d’Urgències de Catalunya (PIUC) per al proper hivern?, qüestiona MC.