MC: “Si detectem irregularitats en l’aplicació de l’acord, les denunciarem”

Assemblea Casal del Metge

Metges de Catalunya (MC) ha celebrat aquest dissabte una reunió informativa al Casal del Metge de Barcelona, oberta a tots els facultatius d’atenció primària de l’Institut Català de la Salut (ICS), per explicar els detalls de l'acord de sortida de vaga que el sindicat va signar amb l’empresa pública el passat 29 de novembre. Prop d’un centenar de professionals mèdics han assistit a la trobada on han pogut escoltar les explicacions dels representants de l’organització que van formar part del comitè de vaga. “Anirem fins a l’últim racó del país perquè l’acord es compleixi i, si detectem irregularitats, les denunciarem, que ningú ho dubti”. Aquest ha estat l’avís que han llançat, alhora que han recordat que, un cop aconseguit el pacte, “cal que cada metge i metgessa el faci valer perquè és un dret que ens assisteix”. 

Els portaveus del sindicat han assegurat que es tracta d’un “bon acord”, però l’han situat com el punt de partida d’un objectiu més ambiciós: la transformació de l’atenció primària cap a un model de qualitat i no de quantitat. Així, han destacat que el document aporta solucions “reals” per a la sobrecàrrega assistencial, com la revisió de la població assignada en funció de l’estudi de càrregues de treball que reduirà el nombre de consultes per facultatiu fins a les 25-28 visites diàries, o la fixació d’un temps de 12 minuts per visita presencial i sis per visita telefònica o virtual. A més, garanteix la contractació immediata de 250 metges de família com a plantilla estructural, als quals s’afegiran, al llarg del primer semestre de 2019, nous facultatius de les especialitats de pediatria, ginecologia i odontologia.

La dotació econòmica prevista rere cada mesura i la seva concreció en el calendari són també aspectes ressenyables d’un acord que, per als seus autors, es troba blindat gràcies a la creació de comissions de seguiment que “ja han començat a treballar” i que es reuniran amb caràcter trimestral per vetllar per la implementació del pacte. En aquest sentit, els membres del comitè han anunciat que el proper 7 de gener és la data màxima que MC ha exigit a l’ICS perquè les agendes contemplin les mesures destinades a millorar la qualitat assistencial a les consultes.  

Full de ruta
A partir d’ara, MC organitzarà reunions arreu del territori perquè tots els facultatius d’atenció primària que treballen a l’ICS coneguin els extrems de l’acord. Amb tot, el sindicat demana als professionals que “canviïn el xip” i assumeixin només la responsabilitat que els hi pertoca. “Com a metges i metgesses ens hem de fer càrrec de la vessant assistencial, no d’allò que correspon a l’empresa. Ara tenim un document que ens empara”. Per aquest motiu, l’organització demana que li siguin notificades totes les irregularitats o obstacles que posin les direccions per al compliment del pacte.