MC sol·licita als comitès d’empresa la convocatòria de referèndums sobre el conveni XHUP pactat per les patronals, CCOO i UGT

Metges de Catalunya (MC) demana als comitès d’empresa dels 56 hospitals i 70 CAP de la xarxa sanitària concertada (XHUP) la convocatòria de referèndums perquè els treballadors es pronunciïn sobre la proposta de conveni col·lectiu presentada aquest dimarts per la mediació del Departament d’Empresa i Ocupació als sindicats i les patronals presents a la mesa de negociació.

El sindicat considera que conèixer l’opinió dels professionals és un “deure democràtic” i recorda que l’acta de la reunió mantinguda amb l’autoritat laboral preveu la ratificació de la proposta pels treballadors i treballadores afectats pel conveni.

Per garantir que la votació es produeixi “amb rigor i transparència”, MC insta els comitès d’empresa de cada centre de salut a coordinar i supervisar l’organització de les consultes i a fer-ho “en el menor temps possible”. 

La proposta de conveni lliurada pels mediadors preveu la rebaixa del 5% del sou fins a desembre de 2014, l’aplicació del règim de jornada i descansos de l’Estatut marc del personal estatutari dels serveis de salut (jornades ordinàries de fins a 24 hores i modificació dels descansos diaris i setmanals) i la supressió i congelació d’altres complements retributius. A més, el document deixa la porta oberta a noves retallades en cas que es produeixi alguna alteració dels paràmetres d’activitat o les tarifes de concert decidides pel Servei Català de la Salut (CatSalut). 

Les patronals Unió Catalana d’Hospitals (UCH), Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) i Associació Catalana d’Entitats de Salut (ACES), i els sindicats CCOO i UGT han acceptat la proposta de la mediació. 

Per contra, MC ha manifestat el seu “absolut rebuig” i titlla la proposta d’“execrable” ja que carrega els treballadors de retallades i no preveu “cap esforç, cap contrapartida i cap compromís” per part de les empreses sanitàries.  

En aquest sentit, el sindicat alerta que les pagues extres “no estan garantides” i els llocs de treball “no s’han blindat”, en referència a la possibilitat de que les empreses sanitàries presentin expedients de regulació d’ocupació (ERO) durant la vigència del conveni. Segons MC, aquesta és una amenaça real davant el projecte de reordenació de l’activitat sanitària (RAT) i altres reformes estructurals planificades per Salut.

Per tot això, l’organització demana als treballadors de la xarxa concertada que es posicionin en contra de l’aprovació d’aquest conveni col·lectiu i afirma que és “molt pitjor” assolir un pacte que consolida les retallades i certifica la pèrdua de drets laborals que els efectes que pugui ocasionar el decaïment de l’actual conveni en ultraactivitat.