Metges de Catalunya considera "ineludible" que l'elecció de places MIR sigui en temps real 

Protesta Madrid FSEUnida (Foto EFE: Javier Lizón)

Segons el calendari oficial del MIR 2021, el proper 17 de juny els aspirants a places formació sanitària especialitzada (FSE) han de conèixer la seva especialitat i destinació. Hores d’ara, però, aquesta previsió semblant bastant improbable. Les protestes dels futurs residents pel nou model d’adjudicació de places decretat pel Ministeri de Sanitat, amb el suport de totes les organitzacions professionals, científiques i del món acadèmic, estan condicionant el procés fins al punt que, a manca de pocs dies perquè es produeixi l’assignació automàtica de places, el ministeri ha presentat una nova proposta de sistema d'elecció als representants dels candidats.

Sanitat planteja ara una adjudicació de places en quatre dies, en comptes d’una única jornada, de manera que en cadascun dels dies es reparteixin 2.000 places de FSE. Un cop assignades, els aspirants del torn següent disposaran de 12 hores per canviar les seves preferències en funció de les vacants disponibles. La proposta no satisfà les demandes dels futurs MIR, ja que desconfien de les capacitats de la plataforma informàtica habilitada pel ministeri, que continua patint incidències tècniques i no ofereix seguretat ni garanties, i perquè el sistema alternatiu segueix deixant de banda l’elecció de places en temps real, que permet modular lliurement i de manera transparent les preferències dels aspirants. 

Metges de Catalunya (MC) comparteix el posicionament dels futurs especialistes i reclama que la revisió del sistema s’assimili a l’elecció de places en directe, ja sigui per via presencial o telemàtica. Per al sindicat, aquesta condició és "ineludible" i l’única que permetrà assegurar que el procediment és "just, transparent i respectuós amb els drets dels opositors".


El ministeri és reticent a l'elecció en temps real perquè allargaria l’adjudicació de places i la presa de possessió dels residents més enllà del mes de juny. En aquest sentit, MC respon que han estat ells mateixos els responsables de l’embolic imposant un model que "ningú ha entès ni compartit". Per aquest motiu, la prioritat ara és que la tria de places "compti amb totes les garanties".