Metges de Catalunya avisa que els facultatius comencen a posar límits

Posa límits

El secretari general de Metges de Catalunya (MC), Xavier Lleonart, ha assegurat que les direccions d’alguns centres sanitaris han començat a negociar les cobertures de les jornades d’atenció continuada que els facultatius han anunciat que deixaran de realitzar un cop superin les hores màximes de treball anual que fixa la normativa laboral europea.

En una entrevista a SER Catalunya, Lleonart ha explicat que la campanya "Posa límits", ideada pel sindicat, ja està provocant “moviments i crides de les direccions per omplir els forats que se’ls hi estan començant a crear”. A més, s’ha mostrat crític amb les accions del Departament de Salut per incrementar la plantilla de professionals mèdics davant el desbordament que està provocant la sisena onada de la COVID. "En comptes de millorar de manera substancial el tracte que Salut dispensa als seus professionals, els segueix explotant, i l'únic remei per tenir més mans és contractar gent que ja ha passat la seva vida laboral, o bé que encara no té la titulació requerida per exercir", ha afirmat.

Campanya
Des del passat mes de novembre, MC té en marxa la campanya “Posa límits” amb l’objectiu que el personal facultatiu del sistema públic de salut manifesti el seu esgotament davant els excessos de jornada i la manca de professionals. Per mitjà d’un document, els facultatius i facultatives poden traslladar a les seves direccions la voluntat de no fer durant el 2022 més hores de treball que les 2.187 hores anuals que fixa la llei com a topall màxim.

L’escrit també serveix per notificar la renúncia a fer "peonades", el treball fora de l’horari de la jornada laboral habitual, atès que són de caràcter voluntari.