Metges de Catalunya celebra la paralització del projecte 'VISC+' d’explotació comercial de les dades sanitàries

Metges de Catalunya (MC) celebra que el Parlament hagi aturat temporalment el projecte 'VISC+' impulsat per l’Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) que preveu l’establiment d’un nou model de gestió i explotació de les dades sanitàries que genera el sistema de salut per part d’entitats privades amb finalitats científiques com els centres de recerca, les empreses farmacèutiques o les asseguradores.

En una reunió celebrada a l’octubre amb el director d’AQuAS, Josep Maria Argimon, representants del sindicat mèdic van traslladar el seus dubtes sobre el projecte 'VISC+' i van instar l’agència a no cedir dades a empreses de forma "indiscriminada i massiva" sinó a limitar el traspàs d’informació de tipus epidemiològic a projectes d’investigació "concrets i determinats" que comptin amb l’aval del Departament de Salut pel seu interès mèdic o social, garantint en tot moment l’accés encriptat a les dades.

El sindicat mostra la seva satisfacció per la paralització d’un projecte que s’ha planificat amb "opacitat", sense el coneixement i l’opinió del consell de participació professional d’AQuAS que, tot i el mandat dels seus estatuts, ni tan sols s’ha constituït. En aquest sentit, l’organització reivindica la seva presència al consell com un dels sindicats més representatius de l’àmbit sanitari català.

Per a MC, no n’hi ha prou amb adoptar totes les garanties de confidencialitat i de protecció de l’anonimat abans de transferir les dades sanitàries a empreses privades, sinó que és necessari conèixer amb anterioritat l’ús que se’n vol fer d’aquesta informació i avaluar l’adequació ètica de cada demanda.

Integració de les TIC en salut
El projecte 'VISC+' forma part del Pla estratègic SITIC, un document marc per al desplegament de les noves tecnologies en l’àmbit de la salut. La Fundació TicSalut i l’AQuAS són els principals organismes encarregats de la implantació de les TIC en el sistema sanitari català en els aspectes relacionats amb la telemedicina, la teleassistència i els programes de salut 2.0.

MC ha demanat de manera reiterada la participació de l'organització en els projectes que duen a terme aquestes institucions per aportar les seves recomanacions des de l'enfocament professional, ètic i científic.