Metges de Catalunya critica els privilegis dels autoanomenats "sindicats més representatius"

A contracor i per no quedar exclòs de les particularitats de l’acord, Metges de Catalunya (MC) ha signat el Pacte sobre Drets Sindicals en l’àmbit de l’Administració de la Generalitat de Catalunya que defineix el nombre d’alliberaments de caràcter institucional i el crèdit d’hores mensuals a disposició de les organitzacions per a l’exercici del dret de representació per part dels delegats sindicals.

L’acord, que pren com a base un pacte preexistent de drets sindicals subscrit pels representants de l’Administració i pels sindicats CCOO i UGT el desembre de 2004, modifica alguns articles d’aquest text i assigna un màxim de 92 llicències institucionals a concedir, de les quals 61 se les reparteixen entre CCOO i UGT en virtut de la seva condició de força majoritària, i el terç restant es distribueixen entre els altres sindicats. En el cas de MC, organització majoritària de la sanitat catalana, el pacte li destina només dos alliberaments institucionals quan fins ara, amb idèntics resultats electorals, en tenia cinc.

Segons el sindicat mèdic, "les prebendes i els privilegis de què gaudeixen les dues organitzacions estatals que s’autoanomenen majoritàries formen part d’un sistema bisindicalista que, com en el cas del sistema polític de partits dissenyat en la transició, s'ha de replantejar". En aquest sentit, MC qüestiona que CCOO i UGT mantinguin la consideració de sindicats més representatius de l’administració catalana, ja que en la majoria d’eleccions sindicals "s’estan veient superats per altres centrals, com MC en l’àmbit sanitari".

Aquests privilegis comporten que "per decret" ambdues organitzacions disposin de més representants dels que els hi correspondrien pels resultats electorals obtinguts. És el cas de la Mesa Sectorial de Negociació de Sanitat de l’Institut Català de la Salut (ICS), on CCOO i UGT, tot i no ser els sindicats majoritaris, són agraciats per assignació directa amb un representant més que les altres organitzacions. MC considera que és "molt poc democràtic" que dels 15 components de la Mesa, els electors en triïn 13 i es reservi un per a cadascun d’aquests sindicats, "siguin quins siguin els resultats que obtinguin".

Per a MC, el tracte de favor es manifesta també en forma de subvencions públiques. Així, mentre CCOO i UGT l’any 2014 van rebre de la Generalitat 1,6 i 1,4 milions d’euros respectivament, el sindicat mèdic no va obtenir cap aportació per part de l’Administració.

Tot i signar el document, MC valora la interposició d’accions legals contra el pacte sobre drets sindicals que atorga a CCOO i UGT un nombre d’alliberats 14 vegades superior a la resta d’organitzacions. La central del col·lectiu mèdic considera que es tracta d’una quantitat "desproporcionada" que suposa una "discriminació" i que pot vulnerar els seus drets fonamentals.