Metges de Catalunya demana al CatSalut l’ampliació de la durada de les receptes dels especialistes

Metges de Catalunya (MC) reclama al Servei Català de la Salut (CatSalut) que modifiqui l’aplicació informàtica de la recepta electrònica perquè els especialistes puguin prescriure tractaments farmacològics amb una durada superior als 60 dies, topall que imposa actualment la plataforma.

En una carta adreçada al director del CatSalut, Josep Maria Padrosa, el sindicat argumenta que la limitació de la prescripció especialista comporta una sobrecàrrega assistencial per als metges de família que han de renovar la recepta o redirigir el pacient a l’especialista perquè li prorrogui el tractament per altres dos mesos.

A més, denuncia que la restricció temporal és "moral i deontològicament qüestionable" ja que "força la prescripció induïda i obre la porta a possibles conflictes entre professionals si el metge de capçalera decideix modificar el pla de medicació de l’especialista".

Amb aquesta petició, l’organització recull el malestar dels metges especialistes que en la darrera sessió del Consell de Participació Professional de l’Institut Català de la Salut (ICS) van manifestar la seva disconformitat amb el procediment d’expedició de receptes que consideren "discriminatori i poc respectuós amb el diagnòstic i el criteri clínic dels especialistes" des del moment que la seva prescripció resta subordinada al control d’un altre facultatiu.

En aquest sentit, MC afegeix que la limitació que imposa l’aplicació de la recepta electrònica als especialistes "topa amb el codi de deontologia professional". En concret, el sindicat esmenta l’article 97, que expressa que la relació entre metges mai no ha de comportar desprestigi públic, i l’article 98 que indica que, tret dels casos d’urgència, cap metge no interferirà en l’assistència que presti un altre col·lega.

D’altra banda, l’organització recorda que el Consell de la Professió Mèdica de Catalunya, del qual en forma part l’Administració Sanitària, va aprovar el juny de 2009 un document de propostes de canvis en la relació entre atenció primària i hospitals que assenyala que els especialistes "han d’emetre les receptes tot evitant, en la mesura del possible, que el metge i el pediatre de capçalera hagin de fer prescripcions induïdes". El mateix text preveu que la recepta electrònica faciliti aquest objectiu, "tot el contrari de com s’ha desenvolupat a la plataforma", apunta MC.