Metges de Catalunya demana que la contractació de nous facultatius de primària no augmenti la precarietat laboral

Metges de Catalunya (MC) demana a la consellera de Sanitat, Marina Geli, que la contractació de nous facultatius d’atenció primària no generi un augment de la precarietat laboral amb més places d’interinitat i exigeix la convocatòria d’una oferta d’ocupació pública, negociada en la Mesa Sectorial i aprovada pel Consell Executiu de la Generalitat per evitar possibles clientelismes.

Per a MC, seria intolerable que els reforços de primària, anunciats ahir per la consellera, ocupessin places interines, amb contractes en precari i sense accés a la carrera professional. Per aquest motiu, sol·licita la convocatòria d’un concurs oposició al qual tingui accés qualsevol facultatiu amb igualtat d’oportunitats.

El sindicat considera que el pla de xoc d’atenció primària no deixa de ser un pla de mínims i que la incorporació de 152 nous facultatius (129 metges de família i 23 pediatres) queda molt lluny dels 500 anunciats inicialment per Geli a principis d’any. En tot cas, és una mesura que no resoldrà la massificació de l’atenció primària.

D’altra banda, MC senyala que en algunes zones geogràfiques serà difícil cobrir les noves places, especialment pediatres, per la falta d’especialistes. En el cas dels metges de família, pot ser més fàcil, sempre que s’ofereixin places en propietat als facultatius de primària que ara tenen contractes escombraria.

En relació amb la jubilació de més de 200 facultatius aquest any -d’acord amb l’Estatut Marc del personal dels serveis sanitaris que modifica l’edat de jubilació dels 70 als 65 anys- Metges de Catalunya insisteix en la idoneïtat d’establir un pla de jubilacions gradual per harmonitzar l’entrada i la sortida de professionals del sistema i perquè les expectatives personals dels metges afectats per aquesta jubilació no es vegin truncades d’un dia a l’altre. Aquesta proposta, presentada per MC en la darrera Mesa Sectorial, ha estat rebutjada per l’Administració i per la resta de sindicats representats a la mesa.