Metges de Catalunya exigeix a les autoritats mesures urgents per aturar “la sagnia de contagis de professionals sanitaris”

Mascaretes

Metges de Catalunya (MC) mostra la seva indignació per la quantitat de professionals sanitaris infectats pel coronavirus SARS-CoV-2 i responsabilitza de la situació a les autoritats sanitàries estatals i autonòmiques a les quals apressa a actuar “amb urgència”. El sindicat considera “inadmissible i extremadament perillós” que, segons les dades aportades aquest dimarts pel Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, el col·lectiu de professionals de la salut acumuli un total de 5.400 persones contagiades pel coronavirus, una xifra que representa el 14% del total d’afectats en el conjunt de l’Estat i que supera percentualment a països amb molts més contagis, com la Xina i Itàlia.

A Catalunya, la xifra és encara superior. 1.346 professionals sanitaris han donat positiu per coronavirus, segons ha anunciat la consellera de Salut, Alba Vergés, el que representa el 17% del total de la població infectada. No obstant això, MC està convençut que el nombre real de professionals contagiats és superior, tal com demostren algunes dades territorials. En aquest sentit, el sindicat denúncia que en províncies com Girona el 37% dels infectats correspon a sanitaris, segons les dades oficials d’aquest dilluns.
 
L’organització vincula l’elevada quantitat de treballadors infectats de COVID-19 amb el desproveïment d’equips de protecció individual (EPI) que pateixen tant els centres hospitalaris com els centres d’atenció primària i sociosanitaris, i que ha estat àmpliament denunciat per MC i per totes les entitats que representen els professionals del sector. “La manca d’EPI, que diuen que han d’arribar i no arriben, provoca que els facultatius hagin de prestar assistència amb molta menys seguretat de la que haurien”, assegura el sindicat que reitera que la protecció dels professionals és indispensable per acabar amb la pandèmia. “Si no es proveeixen els materials de manera immediata i no es frena el contagi entre el col·lectiu de sanitaris, no ens en sortirem i la quantitat de víctimes serà insuportable”, avisa MC.

Així mateix, el sindicat mèdic reclama que no es delegui la responsabilitat de subministrar mascaretes i altres materials a empreses alienes al sector o a ciutadans voluntariosos. “Tot i que es tracta d’iniciatives encomiables i molt agraïdes pels professionals, cal assegurar l’eficàcia i la garantia sanitària d’aquests materials abans de confiar en el seu ús”.