Metges de Catalunya insta Salut a abandonar la improvisació en el procés de reforma sanitària territorial

Metges de Catalunya (MC) reclama al Departament de Salut que unifiqui els criteris per reformar el model sanitari territorial i abandoni la política d’improvisació regnant, ja que genera “desconfiança” entre els professionals i crea una imatge de “desordre absolut”, amb motiu de l’anunci del nou ens que ha de gestionar la sanitat pública a Lleida i a la presentació, a Girona, de l’aliança estratègica entre els hospitals Doctor Josep Trueta, de l’Institut Català de la Salut (ICS), i Santa Caterina, de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS). 

El sindicat critica Salut per “experimentar” amb el futur de la sanitat “desplegant projectes que no comparteixen un full de ruta comú i que no han estat consensuats amb els treballadors”. A més, adverteix que aquests canvis de model “comportaran un augment de càrrecs directius i el consegüent increment de la despesa”. 

En aquest sentit, MC insisteix en reclamar la integració de les diferents empreses públiques sanitàries a l’Institut Català de la Salut (ICS) –l’empresa pública més gran de Catalunya– per tal de reduir la hipertròfia de comandaments, “sense que això impedeixi descentralitzar la seva estructura i preservar la idiosincràsia sanitària de cada regió” o, com a alternativa, proposa fusionar totes les empreses públiques sanitàries dependents de la Generalitat que estan repartides pel territori. 

Segons l’opinió del sindicat, les fórmules que ha posat en marxa Salut per reordenar la provisió dels serveis sanitaris són “totalment heterogènies”. D’una banda, la figura jurídica del nou ens de gestió dels centres de salut públics de Lleida serà, amb tota probabilitat, un consorci. De l’altra, a Girona, el departament ha optat per l’aliança estratègica entre dos hospitals que conservaran la seva identitat pròpia. I, en canvi, la gestió dels serveis sanitaris adscrits al Consorci Sanitari de Barcelona, constituït per la Generalitat i l’Ajuntament de la capital catalana, està en mans d’una corporació des de l’any 1988.

Amb tot, MC reitera que les condicions laborals dels facultatius s’han d’“homogeneïtzar”, independentment de quina sigui la seva empresa de procedència, i per aconseguir-ho proposa establir un “conveni mèdic” que reconegui l’especificitat del col·lectiu.