Metges de Catalunya titlla de “passada de moda” la proposta de l’OMC de multar pel mal ús de la sanitat

Metges de Catalunya (MC) veu “passada de moda” la proposta llençada aquest dilluns pel president de la Organización Médica Colegial (OMC), Juan José Rodríguez Sendín, de fer pagar els pacients que facin un mal ús dels serveis sanitaris, com anar a Urgències en lloc d’adreçar-se al seu centre d’atenció primària (CAP) o no recollir les proves diagnòstiques.

El sindicat considera que no es pot culpar la ciutadania i rebutja la premissa que el pacient faci un mal ús de la sanitat, perquè no s’ajusta a la realitat actual. En una entrevista a Catalunya Ràdio, el secretari general de MC, Francesc Duch, ha assegurat que no hi ha evidència d’aquest comportament indegut i que, per tant, “no està justificada una mesura d’aquest tipus”.

“El primer any de les retallades ja vam percebre a peu de consulta una major conscienciació del pacient davant la situació de números vermells del sistema sanitari, però ara ho podem constatar amb dades, atès que les visites als serveis d’urgències han baixat un 4,5% [a Catalunya] entre els anys 2010 i 2013”, ha explicat Duch.

Amb tot, ha proposat establir una codificació diagnòstica correcta dels pacients amb trastorns hipocondríacs que solen hiperfreqüentar els serveis sanitaris, per evitar proves o tractaments innecessaris que, a més de generar una despesa addicional, podrien causar iatrogènia (complicacions mèdiques degudes a l'efecte tòxic o nociu d'una teràpia o d'una prova diagnòstica determinada).

Per la seva part, el president de MC i també de la Confederación Estatal de Sindicatos Médicos (CESM), Albert Tomàs, s’ha mostrat contrari a la penalització que planteja la OMC i a favor de la pedagogia sanitària, en declaracions a l’agència Efe.

Per a Tomàs, no és competència de Sendín “dir si s’ha de multar o no un ciutadà” per un suposat mal ús de la sanitat, quan el problema radica en l’infrafinançament històric del sistema sanitari, que “ara, amb les retallades, s’ha aguditzat”.   

A més, segons la seva opinió, la comparació que ha fet Sendín amb el carnet de conduir per punts és “odiosa”. “Anar a més de 120 quilòmetres per hora s’elegeix, posar-se malalt no”.