Pablos, sobre possibles mobilitzacions en l’atenció primària: “La pilota està a la teulada de l’ICS”

L’afartament dels facultatius de l’atenció primària de l’Institut Català de la Salut (ICS), motivat per l’excessiva pressió assistencial i la precarietat laboral, està a punt d’esclatar. Si l’empresa no reacciona d’immediat i no respon a les demandes del col·lectiu, les mobilitzacions semblen inevitables. Així ho adverteix el secretari del Sector Primària ICS de Metges de Catalunya (MC), Óscar Pablos, a El País: “La pilota està a la teulada de l’ICS. Si vol desactivar això, ha de fer accions contundents”.

La situació és prou evident. L’atenció primària ha perdut més de 850 facultatius entre 2010 i 2017, la inversió destinada al primer nivell assistencial dins del pressupost consolidat del Departament de Salut ha disminuït del 18,4% al 16,9% i el poder adquisitiu dels professionals s’ha retallat prop d’un 30%. Un còctel explosiu que pot rebentar en qualsevol moment.

“La nostra feina té pocs ajuts, ens basem en l’escolta, el fonendoscopi i la deducció, i els professionals s’estan posant literalment malalts per la inseguretat i la sensació de falta de control sobre la seva feina que causa aquesta successió de pacients per als quals no hi ha un temps mínim d’atenció”, argumenta Pablos en aquest cas a La Vanguardia.

Però els greuges no s’acaben aquí. “Encara ens deuen dues pagues extres del 2013 i 2014 i cobrem la meitat dels objectius des de fa sis anys”, critica. Per si tot això fos poc, l’ICS no cobreix les baixes que es produeixen a la plantilla i la feina es multiplica. “Si algú està malalt, no hi ha suplent. Ens diuen que no troben metges, però s’haurien de demanar per què”, reflexiona Pablos, amb relació a la precarietat i sobrecàrrega laboral que pateixen els professionals de l’atenció primària.

Aquest escenari fa que cada vegada hi hagi més facultatius que es jubilen anticipadament o es traslladen a altres demarcacions, atrets per millors condicions laborals i professionals, tal com demostren les dades (vegeu pàg. 58) de la Organización Médica Colegial (OMC) sobre la mobilitat interna de metges entre comunitats autònomes, que situen Catalunya com el territori amb un major percentatge de professionals que migren.

En aquest sentit, el secretari d’Acció Sindical de MC, David Arribas, lamenta, en declaracions a La Xarxa, aquesta fuga de facultatius: “El que no podem permetre és que els companys de Tarragona o de Lleida se’n vagin a València o Aragó, perquè les condicions laborals que troben són més bones que les nostres, quan nosaltres hem fet l’esforç de capacitar-los i de formar-los. No podem malbaratar el talent que tenim i que hem creat a Catalunya”.