Posició de Metges de Catalunya davant la signatura del segon conveni SISCAT

Consorci de Salut i Social de Catalunya

Metges de Catalunya (MC), davant la signatura aquest dimecres del segon conveni col·lectiu del sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya (SISCAT) per part de les patronals Unió Catalana d’Hospitals (UCH), Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) i Associació Catalana d’Entitats de Salut (ACES), i dels sindicats CCOO, UTG i SATSE, manifesta:

 • Una vegada més, CCOO i UGT, organitzacions amb escassa representativitat entre el col·lectiu mèdic, i SATSE, sindicat d’infermeria, han signat un conveni que no recull les reivindicacions de MC, traslladades de manera reiterada a la mesa de negociació.
   
 • Les demandes de MC havien estat acceptades inicialment per la resta de sindicats i recollides en una plataforma conjunta com a mesures mínimes per a la signatura del conveni. Aquest és el document que s’ha utilitzat en el procés de negociació, però, a l’hora de la veritat, els requeriments dels representants dels facultatius s’han passat de llarg. La unitat d’acció sindical, com en anteriors ocasions, malauradament no ha estat altra cosa que una “posada en escena”.
   
 • El II Conveni SISCAT menysprea un col·lectiu cabdal per als serveis de salut. En aquestes condicions de representativitat i negociació, els metges mai podran aconseguir les seves legítimes reclamacions.
   
 • MC considera que les millores assolides en el pacte són insuficients i no tenen en compte les demandes dels facultatius. En aquest sentit, l’increment retributiu definit per al personal sanitari d’atenció primària segueix sense assolir el nivell d’equiparació salarial efectiva amb els professionals d’hospitals. Així, els metges del primer nivell concertat continuen patint una doble escala salarial. D’altra banda, es manté la desregulació en el conveni del règim de jornada i descansos del personal sanitari, una de les línies vermelles fixades pel sindicat mèdic.
   

Per tot això i pel deteriorament progressiu de la qualitat assistència, afectada per la sobrecàrrega de treball i la manca d’inversions, MC considera que els motius per a la convocatòria de vaga són “plenament vigents” i manté la crida a la mobilització dels més de 10.000 facultatius de 58 hospitals d’aguts, 86 equips d’atenció primària i centres sociosanitaris i de salut mental de la xarxa sanitària concertada, els propers dies 26, 27, 28, 29 i 30 de novembre.