Metges de Catalunya (MC) ha elaborat un posicionament sobre la “Proposta de millora de la representació dels àmbits de responsabilitat infermera en el sistema d’informació assistencial d’Atenció Primària i Comunitària (e-CAP)” de l’Institut Català de la Salut (ICS), on analitza punt per punt el contingut d’aquest model que suposa un “nou atac” contra les competències professionals mèdiques.
Segons el sindicat, la proposta de l’ICS, que substitueix l’antiga delegació d’infermeria, també se sustenta en “irregularitats competencials”, ja que continua assignant a l’infermer la capacitat del diagnòstic mèdic, vulnerant la normativa bàsica sobre la distribució de competències entre els professionals de la salut.
Així, el nou model permet que els infermers, una vegada hagin atès pacients crònics o aguts, puguin fer propostes als metges sobre prescripció i incapacitat laboral transitòria (IT), com també cursar derivacions a altres professionals o demanar proves analítiques dins del control de les patologies cròniques. A més, autoritza el col·lectiu d’infermeria a supervisar els tractaments anticoagulants, a través d’uns protocols dissenyats per l’ICS.
Per cobrir legalment aquestes actuacions que envaeixen competències mèdiques, l’empresa demana al facultatiu que avali telemàticament les propostes d’infermeria, amb l’agreujant que no li assigna temps en l’agenda perquè les pugui analitzar i avaluar, i la consegüent sobrecàrrega laboral.
Per tot això, MC rebutja categòricament l’ús d’aquestes propostes d’infermeria i insta l’ICS que posi en marxa els mecanismes necessaris (recuperació de la plantilla mèdica retallada en els darrers cinc anys) per reduir la pressió assistencial sobre els facultatius i no haver de transferir les seves competències a altres professionals.
De fet, el sindicat ha presentat a la Presidència del Consell d’Administració de l’ICS una reclamació, en què demana que procedeixi a “deixar sense efectes” aquest nou model que amplia les atribucions infermeres.
‘Propostes d’infermeria’
Prescripció: MC considera que el metge és l’únic professional que pot fer un diagnòstic mèdic i una prescripció farmacològica, llevat de l’odontòleg i el podòleg per a situacions clíniques pròpies de la seva professió.
Incapacitat laboral transitòria: MC recorda que la normativa legal vigent explicita que el metge és el responsable legal d’emetre la baixa laboral, després d’haver realitzat l’anamnesi, l’exploració física i el diagnòstic. A més, també determina que és el responsable de fer els controls necessaris des del punt de vista clínic, administratiu i legal de la baixa o l’alta.
Tractaments anticoagulants: MC reclama que qualsevol actuació en el control del tractament anticoagulant a l’atenció primària, que s’escapi del rang terapèutic establert pels protocols existents, ha de ser valorada pel metge.
Derivacions: MC sosté que l’infermer pot cursar derivacions al seu nom només si prèviament s’han establert uns protocols, i amb el coneixement i acceptació del metge responsable del pacient. En aquests casos l’infermer hauria de deixar constància al curs clínic de la data i el motiu de la derivació.
Sol·licitud d’analítiques: MC entén que l’infermer pot sol·licitar analítiques periòdiques previstes en determinades patologies cròniques i amb protocols establerts. La resta de determinacions analítiques formen part del diagnòstic mèdic, segons el sindicat, i, per tant, exigeixen una valoració clínica mèdica prèvia.
Trasllat sanitari: MC es remet a la instrucció del Servei Català de la Salut (CatSalut) que estableix que els facultatius són els únics professionals amb capacitat per indicar la prestació d’un trasllat sanitari. Malgrat tot, el sindicat accepta que la valoració de l’estat del pacient, la seva situació sociofamiliar i la seva capacitat i nivell d’autonomia en trasllats pot formar part de l’àmbit competencial infermer, però considera que mentre no hi hagi una instrucció específica que així ho determini, el responsable d’aquesta indicació és el metge.