El secretari general de Metges de Catalunya (MC), Josep Maria Puig, ha assenyalat aquest dilluns que l’“infrafinançament endèmic” de la sanitat pública i la consegüent manca de recursos –que s’ha vist agreujada per les retallades de la darrera dècada–, està essent determinant en la gestió de l’emergència sanitària provocada per la COVID-19, però ha subratllat que, malgrat tot, el sistema no s’ha enfonsat gràcies al sacrifici del seu personal.
“Hi ha hagut un aprofitament de l’abnegació d’aquests professionals, ja que se’ls ha abaixat el sou, s’ha retallat plantilla i se’ls ha sobrecarregat de feina, però continuen fent funcionar la maquinària”, ha constatat Puig al mitjà digital especialitzat en periodisme d’investigació Crític. No obstant això, ha alertat que ““si se’n segueix abusant i es tensa més la corda, es pot acabar trencant”.
Per al dirigent sindical, l’aprimament constant dels pressupostos sanitaris ha deixat el sistema de salut en una situació extremadament crítica per fer front a la pandèmia del coronavirus. “Si algú necessita ingerir 2.000 calories diàries i se li’n donen 1.500, quan hagin passat 10 anys haurà perdut 10 quilos. Potser pot anar tirant, però no li demanis fer una marató”, ha exemplificat. Aquesta situació, ha explicat, és extrapolable a l’estat de la xarxa sanitària pública. Segons el seu criteri, en un moment com l’actual, “l’estructura esquelètica que tenim” s’hauria col·lapsat “sens dubte”, si no fos per “l’esforç ingent dels professionals, que ho han pogut evitar”.
L’impacte és especialment virulent en l’atenció primària, ha remarcat, on reben el “primer embat” de la pandèmia. “En els últims 10 anys s’han perdut 860 facultatius d’atenció primària”, una retallada que ha multiplicat el volum de feina dels professionals que s’han mantingut en el sistema, els quals, a més, “han tingut més dificultats per accedir als equips de protecció”, ha apuntat Puig. “Els han fet baixar al camp de batalla sense armadura”.