Puig: “El creixement de les llistes d’espera no és un problema de gestió sinó de diners”

El secretari general de Metges de Catalunya (MC), Josep Maria Puig, ha acusat el Govern de no injectar els recursos econòmics necessaris, perquè la sanitat catalana pugui atendre “dignament” la població i ha assegurat que el creixement de les llistes d’espera “no és un problema de gestió, sinó de quantitat de diners”. Ho ha dit aquest dilluns en una entrevista a La Xarxa, on també ha subratllat la difícil situació que pateix l’atenció primària. 

“No s’acaba de fer net, al contrari, estem fent la bola més gran a causa de la política pressupostària dels darrers 10 anys”, ha explicat Puig, que ha afegit que els pressupostos sanitaris de 2020 –en tramitació parlamentària– encara estan per sota dels de 2010, previ a les retallades. “Gestionar la misèria fa que els resultats no siguin excessivament brillants. Europa destina de mitjana el 7,5% del PIB a la sanitat pública. Països com França o Alemanya estan al voltant del 9%; Espanya, el 5,9% i Catalunya, el 3,9%. Per tant, algú està pagant la falta de diners i és la gent que treballa, menys personal i més sobrecarregat de feina, i, a més a més, molt mal pagat comparat amb Europa”.

El dirigent sindical ha criticat que s’estigui carregant el pes d’un sistema infrafinançat “sobre uns professionals que se senten maltractats” i s’ha mostrat contundent quan ha proclamat que “no cuidar el cuidador és un mal negoci”.

En aquest sentit, ha posat l’accent en el primer nivell assistencial, on el burn out s’ha cronificat per culpa de les pèssimes condicions de treball. “Tots els organismes internacionals recomanen que el 25% del pressupost sanitari s’inverteixi en l’atenció primària, però en aquests moments Catalunya hi destina al voltant del 17%. No hi ha voluntat de dotar l’atenció primària de la quantitat de diners que necessita, malgrat que el discurs al seu favor és molt sentit i repetit, però la divergència entre el discurs i les xifres és absoluta”, ha lamentat.

Coronavirus
Amb referència a la gestió que està fent Salut de la crisi del coronavirus, Puig ha reconegut que és “suficientment” bona i que hi ha hagut un “esforç real” per part de l’Administració i de les direccions dels centres per informar els professionals sobre els protocols d’actuació a seguir davant de casos d’infecció. No obstant això, ha reclamat més formació pràctica per al personal sanitari. “Les coses sempre es poden fer millor, però en aquest cas no es pot culpabilitzar ningú”, ha expressat.