El secretari general de Metges de Catalunya (MC), Josep Maria Puig, s’ha mostrat convençut aquest dilluns que l’acord de sortida de vaga a l’atenció primària de l’Institut Català de la Salut (ICS) és bo per a tots els actors implicats, ja que comporta un “canvi de paradigma” en pro de la qualitat assistencial per a l’usuari i a favor de la recuperació del plaer d’exercir de metge per al professional. “Tothom hi guanya: l’ICS, els professionals i els ciutadans”, ha afirmat en una entrevista a Diario Médico.
Puig ha assenyalat que el pacte “marcarà un abans i un després” i ho ha exemplificat amb la situació de partida prèvia a les mobilitzacions: “És il·lusori pensar que es pot atendre bé la gent amb una consulta de cinc minuts o menys i amb agendes de més de 40 pacients diaris, que, juntament amb el treball burocràtic, es transforma en una màxima molt perillosa per al sistema: fes el que puguis i com bonament puguis”.
Segons el dirigent sindical, a partir d’ara les condicions de l’exercici mèdic canviaran substancialment, atès que s’han fixat les bases per “tenir una agenda amb la versatilitat suficient com per poder atendre tothom amb qualitat i garanties”, gràcies a la contractació de nous facultatius i a l’adequació de les carregues assistencials, mesures previstes en l’acord signat.
Per a Puig, la vaga de quatre dies protagonitzada pels facultatius catalans del primer nivell assistencial ha estat un símptoma del “malestar generalitzat” que viu l’atenció primària al Sistema Nacional de Salud (SNS), com a conseqüència de l’infrafinançament. Amb tot, ha expressat el seu desig que la recepta catalana per conjurar el problema sigui extrapolable arreu de l’Estat. “No sé si han de ser 12 o 15 minuts per pacient, 25 o 27 visites diàries, però sí que tinc clar que el model ha de canviar en la direcció en la qual ens hem començat a moure nosaltres”, ha dit.
Pel que fa al conflicte encara latent a la sanitat concertada després de cinc jornades d’aturada, el secretari general de MC ha manifestat que el suport majoritari del col·lectiu mèdic a les mobilitzacions “ha deixat un avís rotundament clar sobre l’afartament del sector” i ha apel·lat al “bon talant” de l’Administració –partícip en la gestió d’aquesta xarxa sanitària– perquè es comprometi en la recerca de solucions.
D’altra banda, i en declaracions a ConSalud, Puig ha reclamat als partits polítics que no utilitzin la sanitat com a “arma llancívola” i els ha exigit un “mínim de responsabilitat” per blindar el sistema als vaivens electorals. En aquest sentit, ha demanat a les formacions fixar un “mínim comú denominador” per començar a treballar en una mateixa direcció: preservar el model sanitari públic com a “estructura de confort social”.