Puig: “Necessitem un tomb social real en les polítiques sanitàries per preservar el dret a la sanitat pública i universal”

El secretari general de Metges de Catalunya (MC), Josep Maria Puig, ha reclamat aquest dimarts al nou Govern un increment del pressupost destinat a Salut per poder donar un servei sanitari de qualitat, amb més plantilla mèdica, menys càrregues assistencials, millor tecnologia i menys llistes d’espera. “Necessitem un tomb social real en les polítiques sanitàries per preservar el dret a la sanitat pública i universal”, ha sintetitzat en declaracions a La Xarxa, sense oblidar-se de la necessitat imperiosa que l’executiu català retorni al col·lectiu mèdic el poder adquisitiu perdut durant els anys de crisi.

“Les bones intencions s’han de plasmar en números, hem de deixar de predicar”, ha suplicat Puig que, malgrat tot, s’ha mostrat esperançat amb l’arribada de la nova consellera de Salut, Alba Vergés. “Qualsevol novetat és una oportunitat perquè les coses facin un gir i comencin a anar una mica millor”.     

El dirigent sindical ha apostat per iniciar una nova etapa on veritablement es potenciï l’assistència primària com a porta d’entrada del sistema i es doti el metge de família dels recursos necessaris per poder exercir dignament la medicina. Com a exemple, ha citat l’acord a què van arribar el febrer passat els facultatius d’atenció primària de l’àrea Metropolitana Nord de Barcelona i l’Institut Català de la Salut (ICS), amb la mediació de MC, per fixar un màxim de 23 visites presencials i cinc no presencials per jornada. “Aquest model s’ha d’estendre a tot Catalunya”, ha proposat Puig, però ha advertit que, si s’han de repartir les càrregues assistencials, faran falta més metges, ja que el sistema ha perdut prop de 900 facultatius de primària per les retallades.

Alhora, ha demanat incrementar les places sociosanitàries per acollir els malalts crònics dependents, sense patologia aguda i amb necessitats socials, per alliberar llits hospitalaris i, d’aquesta manera, facilitar el drenatge dels serveis d’urgència, així com també potenciar l’ingrés domiciliari amb una major dotació d’equips mèdics i d’infermeria.